Melkveehouderij
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Steekproef: Brabantse veehouderijen overtreden regels

Bij een steekproef onder veehouderijen in vijftien Brabantse gemeenten is een reeks overtredingen geconstateerd, variërend van een te hoge uitstoot van ammoniak en fijnstof tot het houden van meer dieren dan is toegestaan.

Ook het toezicht door gemeenten is laks. In vijf van de vijftien gemeenten worden veehouderijen maar eens in de zeven tot dertien jaar gecontroleerd. En als er dan tekortkomingen worden geconstateerd, komt de hercontrole vaak te laat of helemaal niet. Dat tast de geloofwaardigheid van het toezicht aan, zegt de provincie.

Het is onduidelijk of het aan het gebrek aan toezicht ligt, maar de veehouderijen in de steekproef blijken zich vaak niet aan hun verplichtingen te houden. Behalve de genoemde ammoniak-uitstoot, gaat het ook om afwijkende luchtwassers en het ontbreken van elektronische monitoring.

Intensiveren

De provincie Noord-Brabant wil binnen drie jaar naar een eenduidige controle op de veehouderij. Maar uit de steekproef blijkt dus dat er nu nog grote verschillen zijn in het toezicht.

Volgens Omroep Brabant heeft de provincie de gemeenten uit de steekproef een rapport met de resultaten toegestuurd. Alle gemeentebesturen in Brabant hebben het dringende verzoek gekregen het toezicht op veehouderijen te intensiveren.

Advertentie via Ster.nl