De catamaran waarmee Nieuw-Zeeland de laatste editie van de America's Cup won. Nieuw-Zeeland heeft besloten dat de komende editie in 2021 weer met monohulls wordt gevaren.
NOS SportAangepast

America's Cup keert terug naar monohulls

De America's Cup keert terug naar de monohulls. Nieuw-Zeeland heeft als winnaar van de laatste editie besloten het concept van de catamarans te verlaten. In 2021 wordt gevaren met een enkelrompsschip.

De strijd om de America's Cup, ook wel de Auld Mug genoemd, wordt sinds 1851 gehouden en geldt als de Formule 1 in de zeilsport. Het is de oudste trofee waar in de sportwereld om wordt gestreden.

Het Zwitserse jacht Alinghi neemt het in 2007 in de America's Cup op tegen Nieuw-Zeeland. In dat jaar werd er gevaren met de monohull, die in 2021 terugkeert.

De afgelopen maanden waren er al speculaties dat er in 2021 zou worden afgestapt van de catamarans (dubbele romp), die bij de edities in 2010, 2013 en 2017 werden gebruikt.

Traditiegetrouw mag de winnaar, in juni versloeg Nieuw-Zeeland met duidelijke cijfers de Verenigde Staten, het format van de volgende editie bepalen.

Team Nieuw-Zeeland liet maandag weten dat een groep ontwerpers, onder leiding van Dan Bernasconi, momenteel werkt aan diverse concepten van een monohull. De Brit Bernasconi heeft onder meer leiding gegeven aan de de ontwerpafdeling van het Formule 1-team van McLaren.

Uiteindelijk moeten de nieuwe jachten in 2021 net zo spectaculair over het water 'vliegen' als de catamarans. Daarbij wordt dan gebruik gemaakt van draagvleugels onder het vaartuig.

Een ontwerp van de monohull, die in de toekomst bij de Volvo Ocean Race gebruikt moet worden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl