In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Politie: bel ons niet over schorpioenen, het is rivierkreeft

Bij de politie in Leidschendam-Voorburg zijn de laatste tijd verschillende meldingen binnengekomen van verontruste mensen die een schorpioen zagen lopen. Maar, schrijft de politie op Facebook: "U hoeft niet meer te bellen. Het gaat om de Amerikaanse rivierkreeft".

Onder het bericht staan inmiddels enkele honderden reacties, veel van mensen die de diertjes ook hebben zien lopen. "Heel creepy en dreigend", schrijft iemand. Een ander ziet vooral de voordelen: "Ze schijnen erg lekker te zijn."

Plaag

Het beestje is al langere tijd bezig aan een opmars in Nederland en begint een plaag te worden. De rivierkreeft vreet sloten kaal, waardoor planten en ander leven verdwijnen. Ook raken oevers en kades beschadigd. Voor mensen is het dier niet gevaarlijk.

Om een beeld te krijgen waar de beestjes actief zijn, riep Hoogheemraadschap Delfland onlangs mensen op om het te melden als ze de Amerikaanse rivierkreeft zien, meldt Omroep West.

Een maand later zijn er al meer dan duizend meldingen binnengekomen. Vooral in Vlaardingen-West, Rijswijk, Wateringen, Nootdorp en Leidscheveen (Den Haag) zijn veel rode kreeftjes gezien.

Bestrijden

In de gebieden waar veel Amerikaanse rivierkreeften gezien zijn, gaat het waterschap onderzoek doen naar de schade die ze aanrichten. Zo kunnen er ook gericht maatregelen genomen worden.

De beestjes bestrijden is nu nog niet aan de orde, zegt een woordvoerder van Delfland. Het Rijk en de provincies werken aan een landelijke aanpak om de populatie terug te dringen. Binnen een half jaar moet daar meer duidelijk over worden.

Advertentie via Ster.nl