Auto's en fietsers in de ochtendspits Erik van 't Woud / Hollandse Hoogte
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Opmars van de 'Dutch Reach' in Engeland: uitstappen op Nederlandse manier

"Doe het op de Nederlandse manier, het kan levens sparen." De Britse fietsersvereniging Cycling UK heeft de overheid opgeroepen een campagne te starten om alle automobilisten goed te laten kijken voor ze hun portier open doen. Gebruik daarbij de Dutch Reach, dat wil zeggen, houd het portier goed vast met je dichtstbijzijnde hand en open het met de verste hand, adviseert de fietsersvereniging.

Kijk daarbij in je spiegels en daarna door de enigszins geopende deur naar achteren, zodat je zeker weet dat er geen fietser aankomt en je veilig kunt uitstappen. Door de deur daarbij vast te houden, open je die niet te ver en voorkom je dat die door de wind open waait. Dat geldt overigens ook voor de passagierskant.

Nederlandse rijscholen laten in instructiefilmpjes ook deze manier van uitstappen zien.

De opmars van de Dutch Reach

De Britse minister van Transport Chris Gayling stootte vorig jaar oktober iemand van zijn fiets toen hij zijn deur open zwaaide bij het parlementsgebouw.

Cycling UK wil dat al het verkeer zich bewust wordt van de fietsers op de weg en wil dat fietsers veiliger aan het verkeer kunnen deelnemen. De Dutch Reach kan daarbij helpen.

Doden

Ook pleit de club voor een verhoging van de boete voor een ongeluk. Nu staat er duizend pond op het veroorzaken van een ongeluk door achteloos de deur open te doen, zelfs als daarbij een fietser omkomt of zwaargewond raakt.

Tussen 2011 en 2015 raakten meer dan 3100 mensen gewond door openzwaaiende autoportieren en kwamen negen mensen om het leven. Twee derde van de slachtoffers was een fietser.

In de VS is de Dutch Reach sinds eind vorig jaar in opmars. In Massachussets is de handeling opgenomen in de veiligheidsprocedure voor bestuurders.

STER reclame