Historisch Woudagemaal in Friesland opgestart tegen hoge waterstand
Het historische Woudagemaal bij Lemmer in Friesland wordt vandaag ingeschakeld om het overtollige water af te voeren. Dat is bijzonder; volgens Hilda Boesjes, directeur van het bezoekerscentrum bij het gemaal, gebeurt dat ongeveer eens per twee jaar. Er komen naar verwachting veel mensen op af.
Er is de afgelopen week veel regen gevallen in de provincie, op sommige plekken wel 90 millimeter. Gisteren werd daarom besloten dat het gemaal aan moet. Het Wetterskip Fryslân wil de waterstand tijdelijk verlagen om alle neerslag die de komende tijd nog verwacht wordt weer op te vangen.
Zeldzaam
Twee keer per jaar wordt het gemaal aangezet tijdens een oefening. "We moeten altijd paraat zijn", zegt Boesjes. "Maar dat onze hulp wordt ingeroepen, is zeldzaam. Dit zijn wel heel bijzondere momenten."
Het gemaal wordt niet zomaar even aangezet. "Bij veel nieuwe gemalen is het een kwestie van een druk op de knop. Wij hebben acht uur nodig om voldoende stoom te hebben om aan te kunnen. We zijn vanmorgen begonnen met opstarten."
De directeur verwacht dat de machines tussen 14.00 uur en 15.30 uur aan kunnen en dan kan het gemaal echt gaan werken. "Vanaf dan gaan we continu draaien." Het Woudagemaal zal in ieder geval tot en met dinsdag aan blijven staan, meldt Omrop Fryslân.
Werelderfgoedlijst
Naast het Woudagemaal staat een bezoekerscentrum. Dat is dagelijks geopend voor publiek. Er worden rondleidingen gegeven en op een film kunnen bezoekers zien hoe het gemaal eruitziet als het draait. Vandaag kan iedereen dat in het echt komen bewonderen. "We verwachten heel wat mensen", zegt Boesjes.
Het Woudagemaal is het grootste nog werkende stoomgemaal in Europa. Het werd gebouwd tussen 1916 en 1920. Sinds 1989 staat het gemaal op de werelderfgoedlijst van Unesco. Tijdens draaidagen staan mensen vaak uren in de rij om naar binnen te kunnen.