Thuis: Mike ontvluchtte Sint-Maarten met een 'guerrilla-pendelvlucht'
De Nederlander Mike Bindraban heeft op eigen houtje Sint-Maarten weten te verlaten. Hoewel gestrande Nederlandse toeristen pas vandaag door Defensie van het eiland worden gehaald, kwam Bindraban vanmorgen al, samen met zijn ouders, zijn kind en kinderen van een vriend, aan op Schiphol.
Hij werd opgewacht door zijn familie, die hem meteen in de armen sloot toen hij de aankomsthal binnen kwam lopen. "Je ziet iedereen weer waarvan je niet wist wanneer je ze weer zou zien." Bindraban is dus vooral blij en opgelucht dat hij weer in Nederland is, maar het geeft hem ook een dubbel gevoel. "Je weet dat er op het eiland nog zo veel mensen zijn die gewoon helemaal niks meer hebben."
Het is hem eigenlijk per toeval gelukt om van Sint-Maarten af te komen. Hij kon mee met een van de eerste vluchten voor zieken, ouderen en kinderen van Insel Air. "We kregen te horen dat er een vlucht zou gaan met passagiers. Ieder uurtje probeer je informatie te krijgen, maar als het je het noodnummer belt krijg je geen info."
De terminal bestaat niet meer, het was gewoon een kwestie van jezelf melden.
De informatie die hij wél kreeg, kwam vooral van horen zeggen, op het eiland zelf. Zo hoorde hij dat bij resorts op het eiland lijsten werden opgesteld van mensen die geëvacueerd zouden worden. Hij wist daardoor dat er vliegtuigen zouden vertrekken vanaf de luchthaven. Mike is halsoverkop met zijn familie naar het vliegveld gereden. Zijn vader is hartpatiënt, zijn moeder had haar enkel verzwikt. "De terminal bestaat niet meer, het was gewoon een kwestie van je melden."
Bij de terminal heeft hij zich op een lijst laten zetten en voordat hij het wist geleidden een aantal militairen hem en zijn familie naar het toestel van de Caribische luchtvaartmaatschappij. "Ik ben gewoon naar het vliegveld gegaan op goed geluk en mede door onze assertiviteit zijn we aan boord gekomen."
Bush pilots van Insel Air voeren volgens Bindraban 'guerrilla-pendelvluchten' uit met Curaçao. "Ze zijn geland, hebben mensen opgepikt, de brandweer verlichtte de baan en binnen een mum van tijd waren we vertrokken."
Hulpverlening
Mike vindt dat de hulpverlening op Sint-Maarten niet goed op gang komt. "Er kan zo veel meer, maar op de een of andere manier is het een bizarre bureaucratische molen. Het gaat allemaal zo traag."
Over het bezoek van de koning is hij ook niet enthousiast: "Dat toestel van hem zou leeg moeten aankomen, zodat ze mensen mee terug kunnen nemen."
De komende dagen neemt Mike vooral de tijd om bij te komen. "Ik moet nu alles verwerken. Ik wil nu gewoon bij mijn zoontje zijn. Ik kan wel de hele dag janken, als het moet."