Bibiane Steinhaus
NOS VoetbalAangepast

'Blonde paardenstaart' maakt droom waar in Bundesliga

Alle ogen in de voetbalwereld zijn vanmiddag gericht op Bibiana Steinhaus. De 38-jarige arbiter geeft om 15.30 uur het startsein voor het Bundesliga-duel tussen Hertha BSC en Werder Bremen. Een unicum voor een vrouw. En een beloning voor de manmoedige Steinhaus.

Ze had eigenlijk geen rekening meer gehouden met promotie. Wat moet je in hemelsnaam nog doen als je in 2016 op een interne lijst bij de Duitse voetbalbond als beste wordt beoordeeld op het tweede niveau?

De toenmalige scheidsrechtersbazen Herbert Fandel en Hellmut Krug negeerden Steinhaus compleet en volgden hun eigen agenda. Een jaar later, met dank aan de nieuwe roerganger Lutz-Michael Fröhlich, krijgt Steinhaus alsnog loon naar werken.

"Ik kon het amper bevatten", zo blikte ze vorige maand in gesprek met ZDF terug op het telefoontje van Fröhlich. "Ik belandde in een achtbaan van emoties. Een mix van ongeloof en vreugde. Ik krijg de mogelijkheid om mijn droom in vervulling te laten gaan en die kans wil ik grijpen."

Weg met obstakels

De weg richting het hoogste niveau in Duitsland was een lange, en eentje die bezaaid lag met obstakels. In 1995 startte Steinhaus met het leiden van wedstrijden, vier jaar later pikte de Duitse voetbalbond haar op. "Vrouwen horen geen mannenduels te fluiten", brieste Babelsberg-trainer Wolfgang Sandhowe in 2002, toen hij een zondebok zocht voor het verlies tegen Verl.

2007: Rellen bij Heiligendamm

Steinhaus, door haar vader aangestoken met het scheidsrechtersvirus, bleek een dankbaar onderwerp voor media, fans en spelers. Maar de politieagente met de blonde paardenstaart is wel wat gewend.

Zo stond ze tien jaar geleden haar mannetje tijdens de G8 in Heiligendamm en begeleidde ze kerntransporten. Met testosteron overladen macho's zijn voor haar bijna dagelijkse kost. Voetballers zijn wat dat betreft watjes.

Onverstoorbaar

De conservatieve voetballerij moest duidelijk wennen aan deze vrouw, die onverstoorbaar bleef en in 2007 haar entree maakte op het tweede niveau. Ook op dat podium werd Steinhaus met argusogen bekeken.

In december 2015 beet toenmalig Düsseldorf-speler Kerem Demirbay, inmiddels Duits international, haar na een tweede gele kaart toe dat "vrouwen niets te zoeken hebben in het mannenvoetbal". Steinhaus liet het er niet bij zitten, maakte een rapport op en Demirbay moest vijf weken vanaf de kant toekijken.

Bibiana Steinhaus

Kritiek

In de Bundesliga zal Steinhaus eveneens met kritiek te maken krijgen, meer dan haar mannelijke collega's. Dat brengt haar, zoals eerder gememoreerd, nauwelijks van haar stuk. In de voorbereiding op het seizoen trainde de partner van voormalig toparbiter Howard Webb harder dan ooit. En met een achtergrond als mental coach lijkt het wel snor te zitten met de weerbaarheid van Steinhaus.

"Of ik mij extra moet bewijzen als vrouw? Dat vind ik niet zo belangrijk. Ik doe eigenlijk niets anders dan in de afgelopen twintig jaar. Ik ga alleen fluiten in een andere competitie, maar dat was tien jaar terug ook het geval. Laten we rustig blijven ademen", omschreef Steinhaus de situatie. De 'blonde paardenstaart' lijkt helemaal klaar voor haar vuurdoop in Berlijn.

Bibiana Steinhaus

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl