De Trift-gletsjer vandaag
NOS NieuwsAangepast

Zwitserse gletsjer afgebroken, ontruimd dorp gespaard

Een Zwitsers bergdorp is gespaard gebleven toen een deel van een gletsjer boven Saas-Grund afbrak. 220 inwoners van het plaatsje aan de grens met Italië waren uit voorzorg geëvacueerd uit angst voor een ijslawine.

De afgelopen weken hadden geologen veel beweging in de Trift-gletsjer opgemerkt. Gisteren zakte de gletsjer 5 meter in een dag. Daarom voorspelden onderzoekers dat het een kwestie van uren was tot de gletsjer zou afbreken.

Wegen en het gebied rond de gletsjer werden afgesloten en inwoners van het dorp zouden enkele dagen elders worden ondergebracht. Wie niet bij bekenden onderdak vond, kreeg een hotel aangeboden.

Instabiel

Vanochtend rond 05.00 uur brak ongeveer tweederde van de ijstong af. Het puin veroorzaakte geen schade in het dorp. De rest van de gletsjer is ook nog instabiel, maar de experts verwachten dat het restant geen gevaar meer oplevert. Daarom mochten de inwoners vanochtend weer naar huis.

De afgelopen jaren is de gletsjer flink geslonken, zo'n 2 kilometer tussen 1986 en 2015. Sinds 2014 wordt de ijsmassa daarom 24 uur per dag in de gaten gehouden.

Saas-Grund bleef onbeschadigd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl