Amerikaanse toeristen worden geëvacueerd van Sint-Maarten
NOS NieuwsAangepast

Washington evacueert 3000 Amerikanen van Sint-Maarten

De Verenigde Staten evacueren 3000 landgenoten van Sint-Maarten na de verwoestende orkaan Irma. Het zijn toeristen en Amerikanen die op het eiland wonen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Nederland zijn er vandaag verschillende Amerikaanse vliegtuigen geland en vertrokken.

Op Twitter plaatste een Amerikaanse reiziger een foto van één van de rijen met wachtenden. Volgens hem stonden er op dat moment drie Hercules transportvliegtuigen klaar van de Amerikaanse luchtmacht. De vliegtuigen gaan naar Puerto Rico, zo'n 300 kilometer verderop.

Samenwerking

Nederland overlegt met de Amerikanen over samenwerking bij het evacueren van mensen. Een woordvoerder van het Nederlanse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt: "Wij respecteren dat ze alleen Amerikanen aan boord laten, maar willen de VS erop wijzen dat ze ook nog even om zich heen kunnen kijken of ze mensen met een andere nationaliteit mee kunnen nemen".

Overigens is er volgens Binnenlandse Zaken ook overleg met andere landen over samenwerking.

Prioriteit

Premier Rutte liet eerder vandaag weten dat de naar schatting 40 Nederlandse toeristen die gestrand zijn op Sint-Maarten nog niet geëvacueerd kunnen worden, omdat er prioriteit wordt gegeven aan andere groepen.

Eerst waren de mensen aan de beurt die een medische noodzaak hadden, zoals nierdialysepatiënten. Daarna volgden familieleden van overheidspersoneel en medewerkers van de Nederlandse overheid die dakloos waren geworden door de orkaan. Toeristen komen daarna aan de beurt.

Volgens reisorganisatie TUI, die eerder vandaag kritiek uitte op de overheid, is over de evacuatie van de toeristen inmiddels goed overleg met Defensie. De afgelopen dagen lieten verschillende inwoners van Sint-Maarten weten dat ze ook van het eiland af willen. Zij komen volgens Binnenlandse Zaken "lager op de prioriteitenlijst".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl