Vuelta

Boven op de Angliru liepen de emoties zaterdagmiddag hoog op na de ritzege van Alberto Contador. Niet in de laatste plaats bij de Spanjaard zelf. "Er is geen beter moment om afscheid te nemen", zei hij, kort nadat hij zich nog één keer de beste klimmer van allemaal had getoond.

Op de steile slotklim, daar waar de strijd om het eindklassement in de Vuelta ook definitief in een plooi viel en Chris Froome een unieke dubbel voltooide, kwam de 34-jarige Contador nog één keer juichend over de finish.

Trek, behind the scenes op Angliru

Trek-medewerkers vielen elkaar in de armen. Er was blijdschap om het succes, maar ook al weemoed om het naderende afscheid van een van de succesvolste ronderenners van de afgelopen decennia. "Als je zo'n carrière gehad hebt en je kan op zo'n manier afscheid nemen...", stelde zijn ploegleider Steven de Jongh, "dan is het een droomafscheid."

Het plan van Trek pakte perfect uit. "We hadden maar één plan vandaag: alles voor Alberto. Als er een groep wegrijdt, laat maar rijden. We gaan controle nemen en op de laatste klim zou hij normaal gesproken de beste zijn als je naar de laatste dagen kijkt. Gelukkig bewijst hij dat", aldus De Jongh.

Contador: morgen is het definitief voorbij

Niet dat het echt voor de hand lag dat Contador nog een overwinning zou toevoegen aan zijn palmares. De laatste keer dat hij indruk maakte in een grote ronde, was tijdens de Giro van 2015.

En de laatste keer dat hij überhaupt juichend over de streep kwam, was ook al een jaar geleden. Wellicht was dat de voornaamste reden voor zijn al eerder aangekondigde afscheid.

De Jongh: "Hij is geen renner die genoegen neemt met minder dan een overwinning. Hij is niet tevreden met een podiumplaats, hij wil alles. Zo reed hij vandaag ook. Heb ik niks, dan heb ik niks, maar dan heb ik in ieder geval in stijl afscheid genomen."

De Jongh heel emotioneel na zege Contador

Er was al lang speculatie over wanneer Contador, die in december 35 jaar wordt, de handdoek zou gooien. Uiteindelijk hakte hij begin augustus de knoop door.

En hij bevestigde het nog maar eens boven op de Angliru. "Het is definitief", zei hij tegen de NOS. "Er is geen beter moment om afscheid te nemen. Ik ben erg blij dat ik kan stoppen op een moment waarop ik zelf kan bepalen dat ik stop."

Contador kondigt wielerpensioen aan
De Kort: heb graag dat Contador nog doorgaat

'We gaan hem missen'

Met weemoed stelt De Jongh vast: "Ik denk dat we hem heel erg gaan missen."

Rodetruidrager Chris Froome sluit zich daarbij aan. "Felicitaties voor hem. Wat een manier om je carrière af te sluiten. Wat een vechtjas. Of ik hem ga missen? De wielerwereld gaat zijn aanvallen missen. Als renner wordt het voor mij iets makkelijker zonder hem", besluit de Brit met een knipoog.

Froome: we gingen voor de ritzege met Wout

Zeven zeges in grote rondes

GiroTourVuelta
Eindzeges2008, 20152007, 20092008, 2012, 2014

STER reclame