De Noorse Heerenveen-spelers Martin Ødegaard en Morten Thorsby vieren een treffer
NOS VoetbalAangepast

Streppel blij met Noorse brigade bij Heerenveen

Scandinaviërs en sc Heerenveen, het is in het verleden een uitstekende combinatie gebleken. De Deen Jon Dahl Tomasson, de Zweed Marcus Allbäck, de Fin Mika Väyrynen... En dit seizoen gaan de Friezen op de Noorse tour.

Morten Thorsby is al bezig aan zijn vierde seizoen bij Heerenveen, Martin Ødegaard wordt sinds de winterstop van vorig seizoen gehuurd van Real Madrid en de nieuwste aanwinst luistert naar de naam Nicolai Naess. En het is dat Dennis Johnsen Heerenveen onlangs verruilde voor Ajax, anders hadden er zelfs vier Noren in Friesland gespeeld.

Normen en waarden

"Die jongens passen zich allemaal snel aan. Ze hebben dezelfde normen en waarden als de Nederlanders, zijn relaxed en de taal is makkelijk te leren. Dat alles maakt dat ze zich snel thuis kunnen voelen", verklaart Heerenveen-trainer Jurgen Streppel.

Morten Thorsby heeft gescoord tegen ADO Den Haag

Streppel roemt loopvermogen Thorsby

Vooral Thorsby heeft in de eerste eredivisieweken indruk gemaakt. Hij staat zelfs bovenaan de topscorerslijst met vier goals uit drie wedstrijden. "Dat heeft mij ook verbaasd", zegt Streppel. "Maar hij is goed coachbaar. We zijn erg met hem bezig. Hij moet leren om elke keer op het juiste moment in 'de zestien' te komen. Dat pikt hij echt heel snel op."

"Zijn loopvermogen is ongelofelijk", vervolgt Streppel. "Hij is in Noorwegen zelfs een keer derde geworden bij een langlaufwedstrijd. Hij kan blijven gaan, dat is zijn grootste kwaliteit. Het elftal heeft zijn duelkracht nodig en hij kan daarnaast ook goed voetballen, vergis je niet."

Toch lukte het Thorsby in zijn eerste jaren niet om uit te groeien tot een vaste waarde bij Heerenveen. Streppel: "Hij kwam bij me om te vragen wat hij moest doen om te spelen. Toen ik mijn antwoord gegeven had zei hij: 'dankjewel'. En hij ging keihard aan de slag. Op die manier heeft hij zichzelf in het elftal geknokt."

Martin Ødegaard in het shirt van sc Heerenveen

Dan Martin Ødegaard. Groot was de verrassing en torenhoog de verwachtingen toen hij in januari werd gepresenteerd bij Heerenveen, als huurling van Real Madrid. "Ik heb vanaf dag één gezegd: geef hem de tijd om te wennen. Die heeft hij van ons gekregen. En nu komen zijn kwaliteiten uit de verf", aldus Streppel.

Introvert

"Het is een hele introverte jongen, maar hij wordt steeds opener en krijgt steeds meer vertrouwen in de mensen bij Heerenveen. Er is nogal wat gebeurd met die jongen. Hij voelt zich hier gewaardeerd en ziet dat de mensen het beste met hem voor hebben. Langzamerhand kruipt hij uit zijn schulp."

De vier goals van Morten Thorsby van dit seizoen

De derde Noor die zich heeft aangesloten bij de selectie van Heerenveen is Nicolai Naess. Hij speelde voorheen in de MLS bij Columbus Crew. Hoewel Naess pas een dikke week in Friesland is, heeft Streppel al een goede indruk van hem gekregen.

"Hij heeft een hele prettige persoonlijkheid, is open en belangstellend. En hij is multifunctioneel. Hij kan centraal achterin spelen, is als rechtsback inzetbaar en ook als verdedigende middenvelder. Maar ook voor hem geldt: hij heeft tijd nodig om aan Nederland te wennen, aan de taal, de cultuur, het eten en zeker ook het voetbal.

Al met al is Streppel zeer te spreken over de inbreng van 'zijn' Noren. "Hun bescheidenheid kenmerkt ze. Ze zijn hier om beter te worden, werken keihard en zeuren nooit. En als ze op de bank komen, vragen ze wat ze moeten doen om er weer in te komen. Dat zijn fijne jongens om mee te werken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl