Almere doet dit jaar voor het eerst mee met Open Monumentendag
NOS NieuwsAangepast

Geen monumenten en toch doet Almere mee met Open Monumentendag

Als je aan monumenten denkt, denk je al snel aan eeuwenoude gebouwen of kerken. In Almere denken ze daar anders over. De stad bestaat dit jaar pas 41 jaar en doet voor het eerst mee aan de Open Monumentendag, die dit weekend wordt gehouden.

Hoewel de stad geen officiële monumenten heeft, is er volgens de gemeente genoeg te zien in Almere. Het gaat niet om hoe oud een gebouw is, vindt de gemeente, maar over het verhaal achter het gebouw. "Vorig jaar bestond Almere 40 jaar en dat is eigenlijk wel een moment waarop je naar de stad gaat kijken en je je gaat bedenken: welk verhaal moeten we vertellen?", zegt Lisette Breedveld, van de gemeente Almere in het NOS Radio 1 Journaal.

En dat kan volgens haar dus heel goed op de Open Monumentendag. "Ook al is de geschiedenis van Almere niet zo oud, we kunnen die geschiedenis dit weekend laten zien. Almere heeft een bijzonder verhaal dat veel mensen niet kennen."

Een impressie van de monumenten van Almere:

Dit zijn de monumenten van Almere

Een van de oudste gebouwen van Almere is Landbouwschuur BOT. Het is de voormalige materiaalschuur van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. "Dit gebouw heeft een belangrijke rol gespeeld bij de inpoldering. Dus het is een heel bijzondere plek. Eigenlijk staan we nu op de bodem van de zee", zegt Breedveld.

Nu zit de Stichting BOT in het gebouw. De stichting zet zich in voor het behoud van oude technieken. Op de Open Monumentendag kunnen bezoekers er oude landbouwmachines zien.

Een van de oudste gebouwen van Almere is Landbouwschuur BOT

Een jonger en moderner monument is het gebouw de Polderblik, ontworpen door oud-stedenbouwkundige van Almere Teun Koolhaas. "Koolhaas staat eigenlijk aan de voet van hoe we Almere nu zien", zegt Breedveld.

De Polderblik is een huis gemaakt van veel glas en staal, met daarin veel ramen. Wat ook meteen opvalt is dat het hoog op de poten staat. Het biedt daarom een uitzicht over de polder en het water. Het was eerst een woonhuis, maar nu is het een gebouw waar meerdere mensen gebruik van maken. Een stichting beheert het gebouw en er worden onder meer lezingen en vergaderingen gehouden.

De Polderblik in Almere

Dit weekend kunnen bezoekers in Almere terecht bij vijftien locaties. Volgend jaar hoopt de stad zijn eerste officiële monument te hebben. Het voordeel van zo'n officiële status is dat het gebouw dan wettelijk wordt beschermd.

Op de vraag of Almere misschien niet als geheel een monument is voor Nederlanders die vochten tegen het water, antwoordt Breedveld lachend: "Ja, misschien wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl