NOS SportAangepast

Nadal ontmantelt Del Potro en bereikt finale tegen Anderson

Rafael Nadal heeft op indrukwekkende wijze de finale van de US Open in New York bereikt. De Spanjaard speelde (na een lastig begin) Juan Martín del Potro vakkundig uit de partij: 4-6, 6-0, 6-3, 6-2. Hij treft Kevin Anderson in de finale.

Nadal zet Del Potro aan de kant en bereikt finale

De Argentijn, winnaar in 2009, speelde in de eerste set weergaloos tennis. Nadal moest bij het ontvangen van de opslag bijna tegen de boarding staan, zó hard waren de kanonskogels die Del Potro op hem afvuurde.

En ook in de rally was hij niet veilig. De Spanjaard wilde koste wat kost de vernietigende forehand van de Argentijn vermijden, maar diens backhand liep eveneens als een trein.

Prooi

In het begin van set twee haperde de eerste service van Del Potro ietwat en dat opende de deur voor Nadal. De tweevoudig winnaar rook bloed en sprong als een tijger op zijn prooi.

Rafael Nadal heeft Juan Martin del Potro verslagen

Stukje bij beetje ontmantelde Nadal met gevarieerd spel het aanvalsplan van z'n tegenstander, totdat de Argentijn geen wapens meer overhad. Liefst negen games op rij gingen naar de 31-jarige nummer één van de wereldranglijst.

Del Potro hervond zich in het vervolg enigszins, maar Nadal liet niet meer los. De Spanjaard rolde de Argentijn op en staat in zijn derde grandslamfinale dit jaar. Die op de Australian Open ging verloren, Roland Garros won hij.

Eerste grandslamfinale Anderson

Nadal moet het zondag in de finale opnemen tegen Kevin Anderson. De als 28ste geplaatste Zuid-Afrikaan was in de halve eindstrijd met 4-6, 7-5, 6-3, 6-4 te sterk voor Pablo Carreño Busta (12).

Anderson ten koste van Carreño in eerste grandslamfinale

Beide spelers kwamen nooit eerder zover op een grandslamtoernooi en dat was in eerste instantie vooral aan Anderson te merken. Waar de Spanjaard een toonbeeld van rust was, oogde de Zuid-Afrikaan wat gespannen en bewoog hij een tikkeltje houterig en onbeholpen over de baan.

Carreño had in New York nog geen set verloren en dat overkwam hem ook niet in het eerste bedrijf. Hij behield met gemak zijn opslagbeurten en profiteerde van een moment van zwakte bij zijn tegenstander.

Meer aces

Anderson leek in niets op de speler die een ronde eerder Sam Querrey van de baan blies. Maar naarmate de tweede set vorderde, kwam die speler langzamerhand terug.

Kevin Anderson in actie tegen Pablo Carreño Busta

De 31-jarige hardhitter vuurde plots meer aces af, behield eenvoudiger zijn service en kon meer druk zetten op die van zijn opponent. Bij 6-5 achter liet Carreño Anderson op setpunt komen door een dubbele fout en in de derde set sloeg hij er nog een op breekpunt.

En nu rook de Zuid-Afrikaan bloed. Een geweldige game met twee forehandwinners en een backhandwinner en zelfs een mooi dropshot bezorgden hem op 2-2 de break in de vierde set. Met groot vertoon van macht serveerde hij de partij vervolgens uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl