Europarlementariërs in Straatsburg
NOS NieuwsAangepast

Nederland maakt kans op extra zetels in Europees Parlement

Nederland krijgt meer zetels in het Europees Parlement na de volgende verkiezingen. Dat staat in een voorstel dat maandag door het parlement in Straatsburg wordt besproken. Nu heeft ons land 26 parlementariërs, dat zouden er 28 moeten worden.

De uitbreiding is het gevolg van de brexit, die in maart 2019 een feit moet zijn. De Britten verliezen daardoor bij de verkiezingen die later in 2019 worden gehouden hun 73 zetels. In totaal heeft het Europees Parlement 751 leden. Volgens het voorstel zou dat aantal teruglopen tot 700.

Eindstreep

De Britse zetels worden grotendeels geschrapt, maar een aantal wordt gebruikt om landen zoals Nederland extra mandaten te geven.

Zo krijgt Frankrijk er vier parlementariërs bij, Italië drie, Ierland twee en Zweden, Oostenrijk, Denemarken, Finland, Slovakije, Kroatië en Estland krijgen elk één extra zetel.

Of het voorstel maandag ongeschonden de eindstreep haalt is nog maar de vraag. Zo zijn de landen die geen extra politici naar Brussel en Straatsburg mogen sturen ontevreden. Er worden nogal wat amendementen verwacht.

Bovendien is er een stroming die vindt dat het parlement gewoon in de huidige samenstelling, maar dan zonder de Britse zetels verder kan. Dan kom je uit op 678 zetels.

Pan-Europese lijst

En dan is er nog de discussie over Europese zetels. Nu kiest elk land zijn eigen afgevaardigden, maar met name de Franse president Macron is groot voorstander van een zogenoemde pan-Europese lijst. Dan heb je de mogelijkheid om in Nederland een Bulgaar of een Griek of een Spanjaard te kiezen.

Macron wil net als de factievoorzitter van de liberalen, Guy Verhofstadt, dat daarmee wordt geëxperimenteerd. Dat voorstel is niet nieuw, maar in het verleden werd het altijd door het parlement verworpen. Ook de Europese Raad van regeringsleiders, waarvan premier Rutte deel uitmaakt, is in meerderheid niet enthousiast over het idee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl