Texanen ruimen op na de tropische storm Harvey
NOS NieuwsAangepast

Huis akkoord met miljarden voor Texas, ondanks Republikeins verzet

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is in grote meerderheid akkoord gegaan met het vrijmaken van 15,3 miljard dollar voor hulp aan Texas na de verwoestende tropische storm Harvey.

Met het geld wordt de bijna lege kas van het nationale rampenfonds gevuld. Het gaat om een eerste stap; voor de wederopbouw van het getroffen deel van Texas is naar schatting een bedrag van 100 miljard dollar nodig.

De afgevaardigden stemden met 316 tegen 90 voor het hulpbudget. Hiermee stemde het Huis automatisch ook in met een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond van de federale overheid. De Democraten sloten daarover twee dagen geleden een verrassende deal met president Trump.

Omstreden voorstel

In ruil voor snelle steun voor de miljarden voor tropische storm Harvey wilden de Democraten dat het Congres ook zou stemmen over een omstreden voorstel om gedurende drie maanden het maximale bedrag dat de overheid kan lenen, op te rekken. Trump ging daarmee akkoord, zeer tegen de zin van zijn eigen partij, die het schuldenplafond gedurende achttien maanden wilde verhogen.

Op die manier wilden ze de Democraten voor langere tijd een krachtig wapen - het blokkeren van de overheidsuitgaven - uit handen nemen.

Nu moet het Congres dus in december opnieuw besluiten over het schuldenplafond; als daarover geen akkoord wordt bereikt gaat de overheid 'op slot' en moeten overheidsinstanties hun deuren sluiten vanwege geldgebrek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl