Nederlanders in actie voor Sint-Maarten
In verschillende plaatsen komen Nederlanders in actie met initiatieven voor de inwoners van Sint-Maarten. Ze zamelen voedsel en kleding om naar het rampgebied te sturen.
Clinton Jones uit Breda maakte de vorige orkaan op het eiland mee, de verwoestende Luis in 1995. "Ik weet wat voor een verdriet er is voor iedereen daar. Je wordt wakker in een nachtmerrie, je kan geen kant op."
Jones werd in Sint-Maarten geboren en woonde er tot zijn twintigste. Zijn ouders, ooms, tantes en nichtjes en neefjes wonen er nog. Met zo'n tien anderen die in Sint-Maarten zijn geboren zamelt hij kleren en schoenen in in Rotterdam.
"Van een financieel directeur tot een vrachtwagenchauffeur, we steken samen de handen uit de mouwen. We hebben al aardig wat plastic zakken met kleren. Voedingswaar komt mondjesmaat binnen."
De ingezamelde goederen wil de groep per container sturen. "Zeevracht is de enige manier. Als het daar eenmaal is, moet een hulporganisatie het verdelen. Eerst onder de mensen die het het hardst nodig hebben, zoals kinderen en zwangere vrouwen."
Licht
Samantha Jane uit Enschede, van wie de ex-schoonfamilie op het eiland woont, richt zich op zaklampen. Ze wil er binnen een maand 25.000 inzamelen, met een vriend die ook tijdens Luis op Sint-Maarten was.
"Het eerste waarvan hij dacht dat 'ie het zelf nodig zou hebben was licht, omdat de elektriciteit plat lag. Met licht kunnen mensen dagelijkse dingen oppakken en aan een nieuw begin van hun leven werken." Jane hoopt dat ze Defensie of een luchtvaartmaatschappij zo ver kan krijgen om de lading mee te nemen.
Geld
De gemeente Waalwijk doneert 47.000 euro aan Sint-Maarten, een euro per inwoner. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) roept haar leden op om de actie van het Rode Kruis te steunen. Deze hulporganisatie, die tot nu toe 850.000 euro ontving voor Noodhulp, roept op om geen spullen in te zamelen, maar geld.