Rokende huizen in Rakhine
NOS NieuwsAangepast

BBC-reporter in Rakhine ziet verwoestingen

Op uitnodiging van de regering van Myanmar heeft een groepje journalisten een bezoek gebracht aan Rakhine. In twee weken tijd zijn volgens de laatste cijfers zeker 270.000 Rohingya-moslims het gebied ontvlucht en uitgeweken naar Bangladesh. Zij zeggen dat ze worden aangevallen door het leger en boeddhistische strijdgroepen die dorpen platbranden. Myanmar spreekt de beschuldiging tegen.

BBC-correspondent Jonathan Head was een van de journalisten die een kijkje namen. Er golden wel strenge beperkingen: ze mochten de groep niet verlaten en zelf op onderzoek uitgaan, en de regering bepaalde wat de journalisten te zien kregen. Verzoeken om ook andere plekken te bezoeken werden van de hand gewezen, het was daar "niet veilig".

In de buurt van Maungdaw, dicht bij de grens met Bangladesh, kwamen ze langs een dorpje dat kennelijk net in brand was gestoken; rook was te zien boven de bomen. Politiemensen zeiden meteen dat islamitische inwoners zelf het vuur hadden aangestoken.

In het dorpje stuitten de journalisten op "een groep jonge, gespierde mannen die waren bewapend met machetes, zwaarden en katapulten". Buiten het zicht van de camera's zeiden ze later tegen journalisten uit Myanmar dat ze boeddhisten waren. Een van hen zei verder dat hij de huizen in brand had gestoken met de hulp van de politie.

In de verte zagen de journalisten nog meer rookpluimen en ook hoorden ze sporadisch het geluid van automatische wapens.

Aung San Suu Kyi

De Pakistaanse Nobelprijswinnaar Malala heeft opnieuw uitgehaald naar de Myanmarese leider Aung San Suu Kyi. In een toespraak in Oxford zei Malala dat Suu Kyi niet langer mag zwijgen over het lot van de Rohingya.

Malala kreeg in 2014 de Nobelprijs voor de Vrede, onder meer vanwege haar strijd voor het recht op onderwijs voor alle jongeren. Ze is nu 20 en gaat studeren in Oxford.

De Zuid-Afrikaanse bisschop Tutu, die ook de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, heeft Aung San Suu Kyi een open brief geschreven. Ook hij vindt dat ze een einde moet maken aan het geweld. Tutu spreekt van etnische zuiveringen in Rakhine. Hij voelt zich daarom gedwongen zich uit te spreken tegen een vrouw die hij bewondert en die hij beschouwt als "zijn innig geliefde zuster".

Aung San Suu Kyi won zelf de Nobelprijs voor de Vrede in 1991 voor haar geweldloze strijd voor democratie en mensenrechten.

Noodhulp

Nederland gaat geld vrijmaken voor hulp aan de Rohingya. In eerste instantie gaat het om 500.000 euro. Dat wordt gebruikt voor hulp aan de vluchtelingen die in opvangkampen in Bangladesh zitten. Volgens de laatste cijfers van de VN gaat het om 270.000 mensen. Gisteren werd nog het getal van 164.000 genoemd. De scherpe stijging komt volgens de VN niet persé door een aanzwellende stroom vluchtelingen. Het komt erop neer dat in de tellingen nu ook vluchtelingen in afgelegen gebieden zijn meegenomen.

Het Nederlandse kabinet zou ook willen helpen in Rakhine, maar daar is het nu nog te gevaarlijk vanwege de gevechten tussen het leger en opstandelingen. "Op dit moment is het voor hulporganisaties onmogelijk om daar te werken", zegt minister Ploumen.

De Nederlandse hulp loopt via de VN-voedselorganisatie World Food Programme.

Oud-VN-topman Annan, die gisteren in Amsterdam was, heeft onlangs een advies uitgebracht over de toekomst van de provincie Rakhine. Zijn commissie van deskundigen pleit voor verbetering van de positie van alle gemeenschappen. Ook moeten leger en politie zich beter bewust worden van de betekenis van mensenrechten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl