Mink Peeters, van Bernabéu naar De Koel en Toverland

Aangepast
Mink Peeters (rechts) op de bank bij VVV Pro Shots

Het klinkt als een sprookje: VVV-Venlo krijgt een speler van het grote Real Madrid. Maar enige nuance is hier wel op zijn plaats.

Het gaat niet om een ster van het kaliber Cristiano Ronaldo uit de Madrileense hoofdmacht. Nee, het betreft een groot Nederlands talent dat sinds drie jaar uitkomt voor de jeugdploegen van Real en dit seizoen wordt gehuurd door de Limburgse club.

Zijn naam: Mink Peeters, 19 jaar. Hij wil niets liever dan slagen bij de Koninklijke. Maar daarvoor moet hij vlieguren maken. In de eredivisie, bij VVV uit Venlo.

Mink Peeters
@mink_98
Happy to sign my new contract with @RealMadrid, 3 more years for this amazing club ❤🙏🏻 #realmadrid
2 jaar geleden

Zondag, in de uitwedstrijd tegen FC Groningen, hoopt Peeters zijn eerste speelminuten te krijgen van trainer Maurice Steijn. Maar een paar dagen voor het misschien zover is, bevindt hij zich op een locatie die weinig met voetbal van doen heeft: attractiepark Toverland.

Zittend in de bootjes van de wildwaterbaan presenteert de selectie zich donderdagavond aan de zakenpartners van de Limburgse club. Een groter contrast met het sjieke Real lijkt niet denkbaar. Peeters blijft er nuchter onder. "Superleuk dat je bij een club terechtkomt waar dit soort dingen gewoon kunnen."

Mink Peeters, van Real Madrid naar Toverland

Een reportage van verslaggever Edwin Cornelissen.

Mink Peeters genoot zijn voetbalopleiding in Nederland, eerst bij de junioren van PSV, vervolgens bij de Ajax-jeugd. Toen Real Madrid zich in Amsterdam meldde voor de jonge aanvaller, greep hij die kans met beide handen aan.

"De jeugd van Real is van een heel hoog niveau. Afgelopen seizoen hebben we bijna alles gewonnen: de Copa del Rey, de competitie. We hebben een extreem goed team met hele goede spelers. De grootste en beste voetballers van mijn leeftijd spelen daar."

Tussen de vedettes

Trainen deed Peeters in Madrid op hetzelfde complex als de grote vedettes. "Ik zie alle sterren heel regelmatig. Aan het zwembad bijvoorbeeld. Dan zit je daar ineens met Ronaldo. Dat is heel bizar. Maar na een tijdje denk je: oh, misschien is Cristiano er wel weer. Dan wordt het alweer een beetje een normale zaak."

Mink Peeters in Toverland NOS

Real ziet toekomst in de jonge Nijmegenaar. Hoewel hij tijdens zijn Madrileense jaren ook vaak níet aan spelen toekwam door blessureleed, bood de club hem deze zomer toch een nieuw driejarig contract aan. "Ik heb heel veel vertrouwen van de club gekregen. Dat ze denken: die jongen heeft onwijs veel talent, daar willen we verder mee. Daar ben ik superblij mee. Ik hoop dat ik dat vertrouwen kan terugbetalen."

Ontwikkelen

Zo blijft Peeters' droom levend om ooit in een uitverkocht stadion Bernabéu met de hoofdmacht mee te doen. Al weet hij als geen ander dat hij daarvoor nog veel stappen moet zetten. Van junior naar senior bijvoorbeeld. "Ik ben nog vrij jong. Het is heel moeilijk om daar nu al te staan. Voor mij is het: ontwikkelen, zo veel mogelijk wedstrijden spelen en doorgroeien."

Dat doet Mink Peeters het komende seizoen dus op huurbasis bij VVV-Venlo, waar manager voetbalzaken Stan Valckx vaker in zee gaat met talenten van grote clubs. "Wij hebben dit seizoen ook een speler gehuurd van Arsenal, van Borussia Dortmund en van Werder Bremen."

2016: Aanvoerder Mink Peeters in Oranje onder 18 jaar Pro Shots

Valckx vervolgt: "Veel jonge spelers willen speelminuten maken en vrezen dat ze die bij hun club niet krijgen. Dan zien ze een club als VVV als springplank om in ieder geval weer aan voetballen toe te komen en een volgende stap te maken. Want spelers zoals Mink hebben alleen nog maar juniorenvoetbal gespeeld. En dat is toch een wezenlijk verschil."

Geen eisen

Zo blijft Peeters tot de zomer van 2018 bij VVV en krijgt de kleine club uit Venlo alle medewerking van Real, zonder extra eisen, aldus Valckx. "Als zij gaan claimen dat een speler minimaal dit of dat moet spelen of een boete opleggen als ze te weinig spelen, dan doen we daar niet aan mee. Wij zijn nederig in de wetenschap dat we zonder de financiële steun van Real Madrid Mink niet hadden kunnen halen, maar wij bepalen zelf of voetballers spelen of niet."

En wat vindt Peeters zelf? "Ik hoop zo snel mogelijk de volgende stap te zetten. En dan hoop ik natuurlijk ook dat we met VVV zo hoog mogelijk gaan eindigen!"

STER Reclame