Ronald Koeman ANP

'Verschuiven transferdeadline Premier League lost niks op'

time icon Aangepast

De Nederlandse eredivisie zal niet direct het voorbeeld van de Engelse Premier League gaan volgen en de transferdeadline vervroegen. Dat zegt Jacco Swart, directeur van de Eredivisie CV.

De Premier League maakte donderdagmiddag bekend dat de transferperiode in de hoogste Engelse afdeling vanaf komend seizoen sluit voor de Engelse competitie van start gaat. Dit om te voorkomen dat er nog transferperikelen spelen terwijl de competitie al weken onderweg is.

In Engeland kregen enkele clubs te maken met spelers die zich onwelwillend opstelden en weigerden in actie te komen voor hun club omdat ze een transfer wilden maken. Virgil van Dijk (Southampton) en Philippe Coutinho (Liverpool) zijn daar voorbeelden van.

Harmonisatie

"Voor Nederland is deze verandering nog geen optie, tenzij je dit met alle Europese competities doet", zegt Swart. "Harmonisatie van de einddatum is het belangrijkste, bij voorkeur voor de aanvang van alle competities."

Swart doelt daarmee op het feit dat clubs uit competities met een langere transferperiode nog wel kunnen winkelen in Engeland. "De Premier League is de top van de piramide. Als je dit nu in Nederland ook zou doen, kunnen selecties van Nederlandse clubs nog wel worden leeggeplukt en vervolgens niet meer worden aangevuld. Dat is alleen maar nadelig voor de eredivisie."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Koeman: alle Europese landen moeten deadline vervroegen

Bijval van Koeman

Ook Ronald Koeman, trainer van Everton, heeft zijn twijfels bij deze situatie. "Als we dit in de Premier League doen en niet in de rest van Europa, maak je het probleem misschien zelfs groter."

Koeman stipte de situatie rond Vincent Janssen bij Tottenham Hotspur aan. "Er waren tot op de laatste dag geruchten dat Janssen van club zou wisselen, maar hij was op dat moment met het Nederlands elftal aan het spelen tegen Frankrijk. Dat is natuurlijk gek, want dan heb je niet de focus op het nationale elftal. Het is ongelooflijk dat dit soort dingen nog steeds gebeuren."

Directeur Swart van de Eredivisie CV denkt dat de Duitse Bundesliga de volgende grote competitie is die de transferdeadline gaat vervroegen. Diverse directeuren van Duitse clubs reageerden al op het nieuws uit Engeland.

"Ik neem aan dat er ook wel een meerderheid in Duitsland voor zal zijn", zegt Borussia Dortmund-directeur Hans-Joachim Watzke. Financieel directeur Peter Peters van Schalke 04 vindt dat er wel een uniforme afspraak moet worden gemaakt met alle Europese landen.

Agendapunt van Ceferin

Dat gaat wellicht ook gebeuren. UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin uitte woensdag kritiek op de lengte van de transferperiode. Hij vond het geen goede zaak dat er nog spelers worden ge- en verkocht als de competities al begonnen zijn.

STER Reclame