Hollandse Hoogte
NOS NieuwsAangepast

Kritiek vakbonden op politie om angstcultuur

De politieorganisatie gaat niet goed om met interne kritiek en probeert op onjuiste wijze van kritische agenten af te komen. Dat zeggen de vakbonden ACP en NPB naar aanleiding van een reportage van EenVandaag.

Het programma heeft een geheime opname in handen van een gesprek binnen de politie. In de opname worden de voordelen besproken van het ontslaan van een agent op medische gronden, waardoor de kosten op het UWV zijn af te schuiven.

In dit concrete geval gaat het om een langer lopend arbeidsconflict, waarbij een mediator werd aangesteld om te bemiddelen tussen een agente en de politie. De mediator zegt, als de agente er niet bij is, tegen het afdelingshoofd dat het voordelig zou zijn om haar om psychische redenen te laten afkeuren.

Schokkend en schandalig

Politiebond ACP is geschokt door deze zaak: "Het is schandalig, en niet het enige voorbeeld van wanpraktijken tussen de leiding en medewerkers. Kritiek wordt niet geaccepteerd, mensen worden weggepest, er wordt angst gecreëerd en er worden kunstgrepen uitgehaald om iemand de organisatie uit te krijgen", zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp in reactie op de uitzending.

Volgens de bond staat deze zaak niet op zichzelf. "We weten van onze juristen en gesprekken die we met leden voeren dat er meer gevallen bekend zijn. In veel van die situaties zijn zaken moeilijk te bewijzen, zijn mensen moegestreden en zien zij een gevecht tegen het systeem niet zitten." Van de Kamp heeft naar aanleiding van de uitzending een spoedoverleg met korpschef Akerboom aangevraagd.

Persoonlijke gesprekken

Volgens de Nationale Politie klopt het verhaal niet. "Hoewel we het verhaal op meerdere punten kunnen weerleggen, kiezen we er niet voor om dat via de media te doen. We vinden het niet gepast om als werkgever details over een werknemer bekend te maken als er een arbeidsconflict speelt", schrijft de politie op de website.

Afdelingschef Pim Miltenburg zegt dat het in deze zaak niet gaat om een conflict over de kritische houding van de agente. "Ik ken deze zaak persoonlijk, en voor mij is heel duidelijk dat dit arbeidsconflict niet gaat over het uiten van kritiek", zegt Miltenburg, "Het gaat hier over een langdurig traject, en wij hebben hier persoonlijke gesprekken over met deze collega."

Ontslag

Overigens kreeg de betreffende agente een dag na de uitzending haar ontslagbrief binnen, meldt EenVandaag, dat inzicht kreeg in de brief.

Er staat in dat haar dienstverband per 1 oktober wordt beëindigd. De politie ziet dit als een incident en zegt dat het bijna altijd goed afloopt met kritische agenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl