De auto van het Nuna Solar Team is in Australië aangekomen. Nu de accu nog
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Nuon Solar Team zit zonder accu; vliegmaatschappij weigert vervoer

Het Nuon Solar Team van de TU Delft kan mogelijk niet meedoen aan de World Solar Challenge in Australië. De studenten slagen er niet in hun handgemaakte accu in Australië te krijgen.

De batterij staat nu in Singapore, maar vliegmaatschappijen durven vanwege recente ongelukken de accu niet mee te nemen. De afgelopen tijd zijn meerdere batterijen in de lucht ontploft. Solar Team Eindhoven heeft overigens hetzelfde probleem: beide teams hebben de batterijen gezamenlijk verscheept.

De World Solar Challenge, die om het jaar wordt gehouden, is op 8 oktober. De TU Delft hoopt met de Nuna9 wereldkampioen te worden. De teamleden zetten alles op alles om de batterij van hun nieuwe racewagen alsnog van Singapore naar Darwin te krijgen, schrijft Omroep West.

Onderdelen

Tegelijkertijd werkt het Solar Team aan een noodplan: ter plekke een nieuwe accu in elkaar zetten. Daarvoor hebben de teamleden onderdelen besteld in Japan.

Het bouwen van zo'n accu neemt veel tijd in beslag, waardoor het de vraag is of die op tijd af is voor de race. Ook in het gunstigste geval - waarbij de accu alsnog via Sydney wordt ingevlogen en naar Darwin wordt gereden - wordt het spannend, omdat er nog moet worden getest.

De studenten zijn vastberaden om ook deze keer mee te doen. "Niet aan de start komen is voor ons geen optie", zegt een deelnemer.

Advertentie via Ster.nl