Tentoonstelling Prix de Rome, deze zomer in kunstcentrum Witte de With
NOS NieuwsAangepast

Kunstcentrum Witte de With wil af van "besmette" naam

Het Rotterdamse centrum voor hedendaagse kunst Witte de With verandert zijn naam. Kees Weeda, de voorzitter van de raad van toezicht van het centrum, zegt dat de naam van de zeeheld Witte de With niet in overeenstemming is met de waarden waar het kunstcentrum voor staat.

De directeur van het centrum, Defne Ayas, laat weten dat het centrum nu een blinde vlek in de geschiedenis onder ogen ziet. Begin volgend jaar wordt bekend onder welke naam het centrum doorgaat.

Witte De With

Zeeheld

Witte Corneliszoon de With leefde van 1599 tot 1658. Hij was zeevaarder voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en West-Indische Compagnie (WIC). In 1619 was hij betrokken bij een strafexpeditie in Jakarta. Hij liet ook plantages op Ambon vernietigen om het monopolie van de VOC te behouden.

De naamsverandering komt er onder druk van een open brief van kunstenaars, die in de zomer verstuurd werd. De ondertekenaars vroegen of een instelling wel kon opereren onder een besmette naam en verweten het centrum "anti-zwartheid".

De kwestie past in de actuele discussie over hoe Nederland moet omgaan met het koloniale en slavernij-verleden. Bestuursvoorzitter Weeda zegt dat het besluit over de naamsverandering eergisteren unanieme steun kreeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl