Luchtfoto van schade op Sint-Maarten
NOS NieuwsAangepast

Irma trekt spoor van verwoesting door Caribisch gebied

Door de orkaan Irma zijn in het Caribisch gebied in 24 uur tijd zeker tien doden gevallen, en gevreesd wordt dat het dodental zal stijgen. Op de eilanden in de regio is zware schade aangericht.

Op Antigua en Barbuda, waar de orkaan gisterochtend aan land kwam, hebben volgens de lokale regering vrijwel alle huizen en gebouwen schade opgelopen. Op Barbuda, met 2000 inwoners, is de helft van de bevolking dakloos geworden.

Premier Gaston Browne zegt dat het hele eiland onder water staat en praktisch onbewoonbaar is geworden. Op het Britse eiland Anguilla viel zeker één dode.

Alarmerende berichten komen er vooral van Saint-Martin, het Franse, noordelijke deel van het eiland Sint-Maarten. Gouverneur Gibbs zegt dat het eiland is getroffen door een catastrofe: 95 procent van het eiland is volgens hem verwoest. Er zijn tot nu toe acht doden geteld.

Ook het nabijgelegen eiland Saint-Barthélemy is zwaar getroffen. President Macron heeft financiële hulp toegezegd.

Puerto Rico lijkt ten dele te zijn ontkomen aan de orkaan, die in noordelijke richting is afgebogen en nu op weg is naar de Bahama's. Door de extreme regenval en harde windstoten is wel een groot deel van de elektriciteit uitgevallen. De helft van de drie miljoen inwoners zit zonder stroom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl