Hoogleraar MRI-fysica Andrew Webb
NOS Nieuws

Half miljoen euro voor ontwikkeling goedkope MRI-scan

MRI-scans kunnen beter én goedkoper. Dat vindt Andrew Webb, hoogleraar MRI-fysica aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Voor zijn onderzoek ontvangt hij vandaag de Simon Stevin Meester-prijs 2017.

Aan de grootste prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek is een bedrag van 500.000 euro verbonden. Webb wil daarmee onder meer nieuwe MRI-technieken ontwikkelen waarmee ziektes zoals huntington en alzheimer in een veel vroeger stadium zijn op te sporen.

Daarnaast ontwikkelt de hoogleraar goedkope mobiele MRI-scanners die in ontwikkelingslanden ingezet kunnen worden. Zo kunnen ziekenhuizen die normaal geen toegang hebben tot dit soort medische apparatuur, toch gebruik maken van een scanner die van plaats naar plaats reist.

Goedkopere maakt duurdere beter

De budget-MRI heeft een handige bijkomstigheid: het maakt de duurdere MRI-scanners die nu in ziekenhuizen gebruikt worden een stuk sneller. Dat heeft te maken met de software die Webb moet ontwikkelen om de mobiele scanner aan te sturen. De beste beelden worden daarmee snel uit het apparaat gefilterd en dat betekent dat in de toekomst het maken van een scan mogelijk een stuk sneller gaat.

De Simon Stevin Meester-prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Volgens de organisatie zorgt Webb er mede voor dat Nederland voorop blijft lopen op het gebied van medische beeldvorming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl