Huizen zijn hun daken verloren, de elektriciteit viel enkele uren uit en hier en daar zijn hekken en schuurtjes omgewaaid. Toch lijkt de schade die orkaan Irma heeft aangericht op de eilanden Saba en St.Eustasius mee te vallen.

Voor zover bekend zijn op de twee eilanden geen slachtoffers gevallen. Wel zijn veel bewoners erg geschrokken van het noodweer. "De wind raasde voorbij als een goederentrein", schrijft de gezaghebber van Saba, Jonathan Johnson, op Facebook.

In het Caribische gebied is het inmiddels nacht. Gisteren inventariseerden de autoriteiten op Saba de schade op het eiland en probeerden zij de elektriciteit te herstellen. Het internet werkte er toen nog niet.

Maar alles bij elkaar is er veel minder materiële schade dan op Sint-Maarten, dat zwaar is getroffen, zeggen Nederlandse militairen na patrouilles en helikoptervluchten.

Hoe groot de verwoesting is, verschilt per wijk, vertelt een ooggetuige tegen de NOS. "Onze hele buurt heeft het zwaar te verduren gehad. Het dak van onze buren is eraf gewaaid en mijn andere buren hebben urenlang hun voordeur moeten vasthouden om te voorkomen dat die zou wegwaaien."

Hijzelf heeft samen met zijn vrouw en dochter vier uur lang geschuild in de doucheruimte, de enige kamer met een betonnen plafond, terwijl orkaan Irma over het eiland raasde.

Vanuit het raam konden we zien hoe een schuurtje langzaam aan het instorten was.

Student Aron Hoogendoorn

Dat de schade op veel delen van het eiland relatief meevalt, komt volgens de 24-jarige biologiestudent Aron Hoogendoorn doordat Saba goed was voorbereid. In de dagen voor de komst van Irma ruimden bewoners spullen en puin op straat op en werden huizen verstevigd.

Hoogendoorn heeft zich geen moment onveilig gevoeld. Hij zat de storm uit in een huis van vrienden. "We hebben gewoon gekeken naar wie het stevigste huis heeft en daar zijn we naartoe gegaan."

Daar kreeg hij mee hoe het buiten tekeerging. "Het ergste was om 04.00 uur vannacht onze tijd", vertelt hij. "We hoorden voortdurend de wind om het huis en we hoorden takken rondvliegen. Vanuit het raam konden we zien hoe een schuurtje langzaam aan het instorten was."

De student heeft ondanks de uitgevallen internetverbindingen wel contact kunnen opnemen met bekenden in Nederland. "De vaste telefoonlijnen op het eiland doen het wel gewoon en via de generator kunnen we op de wifi. Zo kan ik in ieder geval communiceren via WhatsApp."

Hoogendoorn hoopt dat hij over een paar dagen weer terug naar zijn stage kan. "Eerst gaan we opruimen en dan is het hopelijk snel weer business as usual."

STER reclame