Twitter
NOS NieuwsAangepast

Minister Plasterk: schade Sint-Maarten enorm, nauwelijks contact mogelijk

De schade op Sint-Maarten is enorm, maar zo groot, dat de autoriteiten in Nederland nog niet in beeld hebben hoe groot. "Het contact verloopt moeizaam", zegt minister Plasterk, die namens het kabinet betrokken is bij de hulpverlening.

Hij weet niet of er doden of gewonden zijn gevallen. "Door Defensie wordt nu geholpen, maar er zullen zeker nog meer hulpverzoeken komen de komende dagen", verwacht Plasterk.

Premier Rutte reageert op Facebook. "Vreselijke eerste berichten en beelden vanaf het Caribisch deel van ons Koninkrijk", zegt hij. "Ik, maar ook de andere kabinetsleden leven erg mee met de bewoners van de getroffen eilanden."

Hulp

Gisteren zijn honderd Nederlandse militairen vanaf Curaçao en Aruba naar de Bovenwindse Eilanden gegaan om vooraf mensen naar veilige plaatsen te brengen en schade te helpen voorkomen.

Daarna zijn nog twee schepen met extra militairen en hulpgoederen vertrokken, de Zr.Ms. Zeeland en Zr.Ms. Pelikaan. Volgens Rutte komen de twee marineschepen bij de eilanden aan zodra het weer het toelaat. Rutte: "Nederland staat klaar om te helpen waar mogelijk."

Of er een afvaardiging van het kabinet naar Sint-Maarten vliegt, is nog onzeker, zegt Plasterk. "We weten nog niet eens wat de situatie op het vliegveld is." Sinds vanochtend is er ook geen contact meer geweest met de minister-president van Sint-Maarten.

De Koninklijke Marine heeft nog geen nadere details kunnen geven.

'Schade is zó groot dat we hem nog niet in beeld hebben'

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun medeleven uitgesproken met de inwoners van Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba. "U bent ons dierbaar en in onze gedachten zijn wij bij u", schrijft het koningspaar op de Facebookpagina van het Koninklijk Huis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl