Arnhems ziekenhuis wist per ongeluk hartbeelden van 364 kinderen

Een vrouw loopt door een ziekenhuis (archieffoto) NOS / Annemieke van Put

Bij het opruimen van een echoapparaat zijn door het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate per ongeluk bewegende hartbeelden van 364 kinderen gewist. Artsen hebben de dossiers van de kinderen doorgenomen. Achttien kinderen moeten eerder terugkomen, zodat voor de zekerheid nieuwe beelden opgenomen kunnen worden in hun dossier.

Het apparaat waarop de beelden waren opgeslagen, werd sinds 2012 gebruikt. Een afdruk van de echobeelden werd opgenomen in het patiëntendossier. Daarnaast kon de kindercardioloog bewegende beelden opslaan. Van die filmpjes werd een verslag opgenomen in het dossier, maar zijn geen kopieën bewaard.

De beelden werden in november vorig jaar gewist toen de harde schijf van het apparaat vol raakte en werd opgeschoond. In juli van dit jaar kwam het ziekenhuis erachter dat de beelden verdwenen waren. Alle beelden van 2012 tot november 2016 zijn verloren gegaan.

Dossiers gecontroleerd

Artsen hebben de dossiers van alle 364 jonge patiënten doorgenomen, en bekeken of de beelden nog nodig zijn. Volgens het ziekenhuis werden in de meeste gevallen geen afwijkingen vastgesteld. Bij de patiënten die wel een hartprobleem bleken te hebben, is vervolgonderzoek gedaan in het Rijnstate of het Radboudumc in Nijmegen. De beelden van die onderzoeken zijn wel bewaard gebleven.

Van de achttien kinderen die eerder moeten terugkomen wordt een nieuw filmpje gemaakt, "omdat recente bewegende beelden van hun hart in de toekomst nuttig kunnen zijn", laat het ziekenhuis weten.

Extra controle

Het ziekenhuis is verplicht alle medische informatie ten minste vijftien jaar te bewaren; de hartbeelden dus ook. Om te voorkomen dat in de toekomst nog eens per ongeluk filmpjes gewist worden, wordt de informatie uit het echoapparaat voortaan automatisch opgenomen in het elektronisch patiëntendossier. Ook zijn er extra controles ingebouwd in de procedure voor het opschonen van de harde schijf.

Het ziekenhuis heeft de ouders van de kinderen wier filmpjes gewist zijn een brief gestuurd met uitleg en excuses.

STER Reclame