Bij een bedrijfsongeluk met een hoogwerker in Zaltbommel vielen twee doden (mei 2016)
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

'Technische en procedurele missers bij fataal hoogwerkerongeluk Zaltbommel'

Het onderzoek van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid constateert dat er technische en procedurele fouten gemaakt zijn bij het hoogwerkerongeluk in Zaltbommel, mei vorig jaar. Dat zegt advocaat Coen Verberne, advocaat van de enig overlevende tegen Omroep Gelderland.

Bij het ombouwen van een hotel langs de A2 tot een Van der Valkvestiging brak het bakje van een zogeheten verreiker af; twee mannen kwamen daarbij om. Het drietal wilde een spandoek bevestigen.

Afgekeurd

Verberne heeft naar eigen zeggen alle 1250 pagina's van het rapport gelezen. "De procedures werden niet goed uitgevoerd en technisch was de kraan niet in orde. Hij was niet gekeurd. En als dat wel gebeurd zou zijn, zou de verreiker er niet door gekomen zijn."

Een hydraulisch onderdeel was kapot. Een tweede beveiligingsmechanisme dat op de machine had moeten worden geplaatst, lag in de gereedschapskist. "Dat was een technisch mankement. Daarnaast zijn de procedures niet goed afgewikkeld."

De bestuurder was volgens Verberne door de kraanverhuurder niet voldoende geïnstrueerd over de veiligheidsinstructies. Hij bediende de verreiker vanuit de cabine. Dat mag niet als er mensen in het bakje zitten.

Volgens verhuurder Van Herwijnen uit Kerkdriel was de bestuurder op de hoogte van de instructies en waren er geen technische mankementen. Verder wil hij niets zeggen: "Het is allemaal al erg genoeg."

Afstandsbediening

De hoogwerker had bovendien de zogeheten personenstand gezet moeten worden, waardoor bediening alleen mogelijk is met een afstandsbediening in de laadbak.

Verberne heeft de verzekeraar van de verhuurder gevraagd aansprakelijkheid te erkennen. Hij verwacht midden deze maand antwoord. "Ik verwacht dat de verzekeraar daarop ingaat en dat het niet tot een rechtszaak komt."

Het rapport ligt bij het Openbaar Ministerie. Over enkele maanden valt het besluit of het OM tot vervolging overgaat.

De overlevende, een man uit Someren die ten tijde van het ongeluk 24 was, heeft volgens zijn advocaat "ernstige beperkingen" op gelopen. Het is nog niet duidelijk of hij ooit nog zal kunnen werken. "Hij is druk aan het revalideren."

Advertentie via Ster.nl