Suikerhoudende dranken verdwijnen op de middelbare school. De light-variant blijft.
NOS Nieuws

Suiker-drankjes weg van school, maar hoe gezond is de light-variant?

Geen suikerhoudende frisdraken meer op middelbare scholen. Het is de volgende stap om scholieren een gezondere en bewustere keuze te laten maken. Daarom stoppen frisdrankproducenten met het leveren van de ongezonde drankjes aan de scholen. De light-varianten blijven wel gewoon te koop. Maar zijn die wel gezonder dan de drankjes met suiker?

In plaats van suiker bevatten de light-drankjes verschillende zoetstoffen. Volgens de frisdrankproducenten is daar niets mis mee. "Al die zoetstoffen worden keer op keer getest. Daaruit blijkt dat ze prima veilig geconsumeerd kunnen worden", zegt Raymond Gianotten, directeur van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen in het NOS Radio 1 Journaal.

Gianotten wil vooral dat middelbare scholieren een gezondere keuze maken. "Het voordeel van zoetstoffen is dat de drankjes weinig tot geen calorieën bevatten. Scholieren kunnen dus minder makkelijk een drankje met suiker kiezen."

Zoetstoffen: goed of slecht?

Over zoetstoffen doen veel misverstanden de ronde. Mensen denken dat ze niet veel beter zijn dan suikers. Voedingswetenschapper Liesbeth Smit is duidelijk: "Er is geen goed bewijs dat zoetstoffen slecht voor je zijn. Over aspartaam wordt gezegd dat het kankerverwekkend is, maar dat wordt niet ondersteund door de wetenschap. Light-drankjes zijn dus een goed alternatief."

Toch begrijpt Smit wel waar die verhalen over zoetstoffen vandaan komen. "Die zijn vaak gebaseerd op heel slechte studies. Die zijn trouwens vrij snel weerlegd. Maar de verhalen blijven rondgaan."

Overgewicht

Smit noemt het besluit van de frisdrankproducenten een belangrijke stap. "Ik vind het een fantastisch idee. Dagelijks frisdrank drinken is niet gezond. We hebben zo veel bewijs dat alle suikerhoudende dranken slecht voor je zijn. Je wordt er gewoon dik van."

In Nederland heeft bijna 10 procent van de jongeren tussen 12 en 16 jaar matig overgewicht. 2,5 procent van de jongeren in die leeftijdscategorie heeft obesitas, blijkt uit de laatste cijfers van het CBS uit 2015.

Volgens Inez van den Anker, van de Nederlandse Stichting Over Gewicht, is het belangrijk dat jongeren bewust met voeding omgaan. Ze is dan ook heel blij dat suikerhoudende frisdranken van middelbare scholen verdwijnen. "Je nuttigt vaak dingen zonder erbij na te denken, gewoon omdat ze beschikbaar zijn. Zeker mensen die er gevoelig voor zijn. Als het er niet is, ga je het vanzelf minder drinken."

Naar de supermarkt

De frisdranken zijn straks dan niet meer op school aanwezig, maar de scholieren kunnen alsnog naar de supermarkt om de hoek. "Het is ook helemaal niet erg om af en toe een colaatje te drinken. Maar als het in de omgeving minder beschikbaar is, gaan ze wel beter nadenken en nemen ze vaker het light-product omdat dat gezonder is", denkt Van den Anker.

Voedingswetenschapper Smit is het daarmee eens. "We zien zelfs dat in gebieden waar heel weinig ongezonde producten worden verkocht de mensen een stuk gezonder zijn. Ze moeten dan veel meer moeite doen om eraan te komen."

Het beste alternatief blijft water, koffie en thee.

Liesbeth Smit

Terug naar de zoetstoffen: volgens Smit en het Voedingscentrum zijn die dus niet gevaarlijk en zijn de light-producten een goed alternatief voor de suikerhoudende dranken. Toch ziet Smit nog wel een valkuil. "Scholieren moeten nu niet overgaan op vruchtensappen die gezonder lijken, zoals appelsap. Vaak zit daar meer suiker in dan in cola."

"Het beste alternatief voor de frisdranken blijft water, thee en koffie", zegt Smit. "Uiteraard zonder suiker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl