De bouw van houten school Het Open Venster is stopgezet Rijnmond

Rotterdam stopt met de duurzame houten nieuwbouw van basisschool Het Open Venster in de wijk Lombardijen. Het beëindigen van het project kost Rotterdam 15 miljoen euro. Er komt nu een gebouw van steen.

De uitwerking van de plannen stuit op te veel problemen. Het gebouw had een experimentele houten constructie en stond bijna in z'n geheel in het teken van duurzaamheid.

Na het vertrek van de eerste aannemer in 2016 lag het project stil. Geen enkel bedrijf wilde daarna de klus op zich nemen. Wethouder Simons heeft woensdag de gemeenteraad geïnformeerd, schrijft Rijnmond.

De koepel PCBO, die verantwoordelijk is voor het Open Venster, mag nu zelf de klus uitvoeren. Het krijgt geld van de gemeente Rotterdam. Het stenen gebouw met gymzaal, bso en peuterspeelzaal krijgt duurzame elementen.

Vleermuizen

Vorig jaar maakte Rotterdam al bekend dat de gemeente met een strop van 7,5 miljoen euro zat. Dat bedrag is nu verdubbeld.

De eerste gesprekken over nieuwbouw begonnen in 2006. Daarna hielden onder meer vleermuizen de start van de bouw tegen. In 2013 werd begonnen. Problemen met de houten constructie zorgden diverse keren voor uitstel. De oplevering was gepland in 2018.

Volgens aannemer Van Deelen uit Ede werden de problemen vooral veroorzaakt door het hout. De architect en de gemeente legden de vertraging op het bordje van de aannemer.

Failliet

In 2016 besloot Rotterdam niet langer met Van Deelen door te gaan. Onder meer door de negatieve reclame van het Rotterdamse project ging de aannemer maart dit jaar failliet.

Het houten skelet werd gesloopt en Rotterdam ging op zoek naar een nieuwe aannemer. Er was één kandidaat, maar die haakte uiteindelijk af.

Ontwerp

De architect benadrukt dat het ontwerp niet de reden is om te stoppen met het afbouwen van het Open Venster. Volgens hem zijn er nog altijd meerdere partijen die door willen met het plan.

Hij betreurt dan ook het besluit van de gemeente.

STER reclame