Relschoppers Rotterdam waren onder invloed van drank en drugs

Aangepast
De politie pakt een supporter op in Rotterdam ANP
Geschreven door
Robert Bas
Verslaggever

Alcohol en drugs hebben een grote rol gespeeld bij de rellen na de wedstrijd tussen Excelsior en Feyenoord op 7 mei. Dat blijkt uit het proces tegen verdachten van de voetbalrellen. Het Openbaar Ministerie eiste tegen de eerste relschoppers die terechtstaan taakstraffen van 180 uur tot 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

De rellen in het centrum van Rotterdam braken uit nadat Feyenoord had verloren van plaatsgenoot Excelsior en daardoor die dag nog geen landskampioen werd, tot woede van de supporters.

De politie werd bekogeld met stenen, vuurwerk, blikjes, flessen en verkeersborden en zette zelf het waterkanon in om de honderden relschoppers van de Coolsingel te verdrijven. "Het was een chaos, een waar slagveld", aldus de officier van justitie.

Uiteindelijk zijn op 7 mei in totaal meer dan 100 mensen aangehouden.

Zes weken daarvoor had ik gehoord dat mijn vrouw zwanger was van de buurman.

Een relschoppende leraar verklaart zijn gedrag

Daarna zijn op basis van foto's en videobeelden nog eens 50 verdachten opgespoord. Een groot deel van hen staat de komende weken terecht. Het gaat om mannen in de leeftijd van 19 tot 37 jaar uit het hele land. Vandaag zijn dus de eerste verdachten aan de beurt.

Een 27-jarige leraar uit Krimpen aan den IJssel gooide blikjes naar de politie, zo blijkt uit beelden van de politie en omstanders. De man ontkent niet. Hij had gedronken en was volgens hem gefrustreerd. "Zes weken daarvoor had ik gehoord dat mijn vrouw zwanger was van de buurman", verklaarde hij zijn gedrag.

Een 27-jarige Rotterdammer gooide vanuit een grote groep een fles en stenen naar de mobiele eenheid. Agenten herkenden hem omdat hij al vaker met de politie in aanraking was gekomen. De man, vader van twee kinderen, verklaarde dat het slecht met hem ging nadat zijn vader was overleden.

Hij heeft een wajong-uitkering omdat hij beperkingen heeft. "Ik heb de school niet afgemaakt. Ik kan niet leren. En ik heb een drankprobleem." Hij had die dag vijftien halve liters bier op.

Zwart voor ogen

Een 21-jarige man uit Hoorn kwam niet opdagen omdat hij volgens zijn advocaat net een nieuwe baan heeft. Zijn zaak werd bij verstek behandeld. Hij had zich zelf gemeld omdat op videobeelden te zien was dat hij stoelen gooide naar de politie. Tijdens zijn verhoor zei hij dat het zwart voor zijn ogen kan worden als hij gedronken heeft. Die dag had hij zo'n vijftien glazen drank op.

Een 31-jarige Rotterdammer die een steen heeft gegooid naar een politiebusje was ook onder invloed van alcohol, gaf hij toe. Hij is vorig jaar veroordeeld voor huiselijk geweld.

Een 30-jarige Rotterdammer vertelde dat hij in een groep terechtkwam nadat de rellen waren uitgebroken. "Ik heb misschien een of twee stenen gegooid." Hij werd herkend op beelden van een omstander. Hij had niet gedronken, zei hij, maar wel flink geblowd. "Soms sta ik ermee op. Dat doe ik om me rustig te houden", verklaarde hij in de rechtszaal zijn drugsgebruik.

Anti-alcoholregime

Een week na de rellen gold in het centrum van Rotterdam tijdens de wedstrijd tegen Heracles, waarin Feyenoord in eigen huis alsnog kampioen werd, een streng anti-alcohol-regime. Op straat gold buiten aangewezen gebieden een alcoholverbod. Op het Centraal Station werd meegenomen drank in beslag genomen. Die dag waren er geen problemen.