NOS NieuwsAangepast

Arrestaties na oplichten tientallen ouderen met bos bloemen

De politie heeft drie verdachten aangehouden die in Amsterdam en omgeving enkele tientallen ouderen opgelicht zouden hebben. De groep wist met een bos bloemen en een pinautomaat de pasjes en pincodes van slachtoffers te stelen, en vervolgens duizenden euro's buit te maken.

De slachtoffers van de babbeltrucs kregen een vrouw aan de deur die zich voordeed als pakketbezorger met een bos bloemen. Zij hield haar slachtoffers voor dat voor de levering twee euro administratiekosten gepind moest worden.

Bij het pinnen verwisselde de oplichtster snel het pasje door een ander pasje van dezelfde bank. De pinautomaat sloeg de pincode op. Handlangers gebruikten de pasjes en codes vervolgens om te pinnen bij geldautomaten en in winkels. Zo werd van een slachtoffer meer dan 10.000 euro gestolen.

Signalement

Zondag werden in Almere twee mannen opgepakt die gepind zouden hebben. Eerder was al een vrouw aangehouden, maar die werd tijdens het onderzoek weer vrijgelaten. Dinsdag werd zij opnieuw opgepakt, nadat iemand de pakketbezorgster met de bos bloemen niet vertrouwde en de politie waarschuwde.

Agenten wisten haar op basis van een signalement in de buurt op te sporen. Ze bleek een wijde jas te dragen, met daaronder een PostNL-jack. Ook had ze een pinautomaat bij zich, en meerdere pasjes, onder meer van iemand die zij opgelicht zou hebben.

De meeste oplichtingen vonden plaats in juli, laat de politie weten. De verdachten zijn afkomstig uit Nederland. Zij worden vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Babbeltruc

Maandag werden in Arnhem ook twee verdachten aangehouden die ouderen oplichtten met een babbeltruc. Zij deden zich volgens de politie voor als agenten, en stalen geld en sieraden van tien tot twintig mensen.

De politie raadt mensen aan 112 te bellen als ze denken slachtoffer te zijn van oplichting, of een poging daartoe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl