NOS Nieuws

Veel mensen met uitkering krijgen psychische zorg

31 procent van de mensen met een uitkering krijgt psychische zorg. Voor mensen die werken of naar school gaan, ligt dat percentage op 10, blijkt uit onderzoek van het CBS en Harvard University. Het onderzoek is gedaan in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het is voor het eerst dat gegevens over de psychische zorg en over de beroepsbevolking zijn gekoppeld.

Onder psychische zorg verstaan de onderzoekers geestelijke zorg en het gebruik van medicijnen vanwege psychische klachten. Van de totale kosten in de geestelijke zorg nemen mensen met een uitkering 58 procent voor hun rekening.

Staatssecretaris Klijnsma wil dat gemeenten, de GGZ en het UWV nauwer gaan samenwerken om het percentage omlaag te brengen. Ze stelt daarvoor 3,5 miljoen euro beschikbaar in twee jaar.

"Samenwerking tussen deze instanties en werkgevers is cruciaal om mensen met een psychische aandoening naar werk te begeleiden." Klijnsma benadrukt dat mensen met psychische klachten de meeste problemen hebben bij het vinden van een baan, terwijl werk juist kan bijdragen aan psychische gezondheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl