Bert van Marwijk is de held van Saudi-Arabië nadat het land zich heeft geplaatst voor het WK
NOS VoetbalAangepast

Van Marwijk: ik heb zo veel gelukkige mensen gezien

Bert van Marwijk kan zijn geluk niet op nu hij met Saudi-Arabië plaatsing voor het WK in Rusland heeft veiliggesteld. De Nederlandse bondscoach zag zijn team met 1-0 winnen van Japan. "Wat een ontlading", aldus de 65-jarige Van Marwijk na afloop.

Ruim 62.000 toeschouwers zaten in het volgepakte King Abdullah Sports City-stadion in Jeddah. Van Marwijk: "Het was een enorm feest op het veld en in de kleedkamer, echt geweldig. Ik heb zoveel uitbundige, gelukkige mensen gezien. Het is heel leuk als je ze zo blij kunt maken."

  • AFP
    Bert van Marwijk op de schouders van zijn spelers
  • Getty Images
    De spelers van Saudi-Arabië springen op van vreugde na het eindsignaal
  • Getty Images
    Spelers van Saudi-Arabië vieren feest in het King Abdullah Sports City-stadion
  • AFP
    Vreugde bij de spelers van Saudi-Arabië

Van Marwijk, die in 2010 de WK-finale haalde met Nederland, werd door de spelers op handen gedragen bij de feestvreugde op het veld. Maar niet alleen in het stadion barstte het feest los, in heel Saudi-Arabië gingen mensen de straat op om te vieren dat voor de vijfde keer in de geschiedenis het WK is gehaald.

Winnende treffer Al-Muwallad

Saudi-Arabië moest winnen om zeker te zijn van het WK. In de eerste helft werd niet gescoord. Het inbrengen van Al-Muwallad in de rust bleek een gouden zet van de voormalig bondscoach van Oranje. Na dik een uur schoot de aanvaller de bal vanuit een moeilijke hoek in het dak van het doel, en daarmee zijn land naar het WK volgend jaar zomer.

Van Marwijk: "De spelers waren door het dolle heen. Heel leuk om te mee te maken. Ze hebben het ook geweldig gedaan."

Van Marwijk met Saudi's naar WK

Van Bommel assistent

In 2015 werd Van Marwijk aangesteld als bondscoach. Mark van Bommel, Adrie Koster en Roel Coumans zijn de assistenten. VI-journalist Taco van den Velde zit ​ook in de staf. Hij is onder meer verantwoordelijk voor scouting- en analysewerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl