Psychiatrische patiënt getaserd in inrichting

Aangepast
Hollandse Hoogte | Erik van 't Woud

Een psychiatrisch patiënt is op 17 juli in een inrichting in Capelle aan den IJssel getaserd door een politieagent. Het personeel van de instelling Bavo Europoort schakelde de politie in toen het onmogelijk bleek de patiënt op een andere manier onder controle te krijgen, meldt het programma EenVandaag.

De 27-jarige patiënt gedroeg zich agressief. Hij werd in een isoleercel geplaatst om medicatie toegediend te krijgen. Een taserexpert van de politie zette het stroomstootwapen zeker drie keer in om de man tot bedaren te brengen.

Amnesty International en de moeder van de patiënt spreken schande van het incident. De moeder heeft een klacht ingediend bij de instelling en de politie. Amnesty vindt het onaanvaardbaar dat een patiënt die geen gevaar vormt, aan zo'n wapen wordt blootgesteld. Schending van de mensenrechten, zegt een woordvoerder van Amnesty.

Reactie politie

De lezing van de politie Rotterdam is een andere. De politie zegt dat de man een gevaar vormde voor zichzelf, het personeel en de politie. Omdat hij niet op een andere manier in bedwang kon worden gehouden, werd het stroomstootwapen ingezet. Zo werd de veiligheid gewaarborgd en kon de man zijn medicijnen krijgen, zegt de politie.

De man heeft aan het voorval geen blijvend letsel overgehouden. De moeder is wel bang dat haar zoon er een trauma aan overhoudt.

De politie ondersteunt psychiatrische instellingen als het personeel te maken krijgt met een gewelddadige patiënt. Agenten van onder meer de politie Rotterdam mogen in een proefperiode van een jaar bij alledaags politiewerk een taser gebruiken. Die vult het gat tussen het gebruik van een pistool en pepperspray. Na een jaar wordt de proef geëvalueerd.

STER Reclame