Carlos Nuzman
NOS SportAangepast

Voorzitter Braziliaans Olympisch Comité verdacht van omkoping

De Braziliaanse politie heeft huiszoeking gedaan bij de voorzitter van het Braziliaans Olympisch Comité (BOC), Carlos Arthur Nuzman. Zijn banktegoeden zijn bevroren. De politie deed in totaal 11 huiszoekingen in het kader van een onderzoek naar internationale corruptie. Officials van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zouden zijn omgekocht.

Nuzman wordt ervan verdacht dat hij in de aanloop naar de toewijzing van de Spelen als tussenpersoon heeft meegewerkt aan het benaderen van Afrikaanse gedelegeerden van het IOC. Die zou geld zijn geboden voor hun stem.

Nuzman is sinds 1995 voorzitter van het BOC en was ook voorzitter van het Organisatie Comité van Rio de Janeiro voor de Spelen van 2016.

Verkiezing

In de "Operatie Oneerlijk Spel" werkt Brazilië samen met Franse en Amerikaanse politie. Frankrijk had vorig jaar al aangekondigd dat het onderzoek naar corruptie in de atletiek zou worden uitgebreid naar de verkiezing van de olympische stad van 2016 en 2020.

Rio veroverde de Olympische Spelen van 2016 met 66 stemmen tegen 32 in de derde ronde van de stemming in 2009, nadat de eerste ronde nog was gewonnen door Madrid.

Corruptie

In een verklaring van de Franse aanklager werd gisteren bevestigd dat de zoon van de voorzitter van de International Association of Athletics Federations (IAAF) en een aantal invloedrijke leden van het IOC centraal staan in een groot corruptie-onderzoek. "Er zijn duidelijke aanwijzingen dat er is betaald voor stemmen van leden van de IAAF en het IOC bij de toewijzing van de belangrijkste sportevenementen van de wereld", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl