Australië wint, Van Marwijk één zege verwijderd van WK

Bert van Marwijk kent de opdracht als hij vanavond (19.30 uur) als bondscoach van Saudi-Arabië aantreedt tegen Japan: winnen. Met welke cijfers is na de kleine overwinning van Australië op Thailand (2-1), niet meer van belang.

Australië verslaat Thailand, Van Marwijk kent opdracht

Iedere overwinning volstaat voor een plek bij de eerste twee in de poule, en daarmee rechtstreekse kwalificatie voor het WK.

Bijna was gelijkspel voldoende geweest

Australië had met grote cijfers van Thailand moeten winnen om Saudi-Arabië nog voorbij te kunnen op doelsaldo. Het scheelde niet veel of de ploeg van Van Marwijk zou zelfs aan een gelijkspel genoeg hebben gehad.

Australië kende in Melbourne namelijk grote problemen met Thailand, de hekkensluiter in groep B.

Stand WK-kwalificatie AFC

1. Japan 9-20 (17-6)
2. Australië 10-19 (16-11)
3. Saudi-Arabië 9-16 (16-10)
4. Verenigde Arabische Emiraten 10-13 (10-13)
5. Irak 10-11 (11-12)
6. Thailand 10-2 (6-24)

Het duurde tot de 69ste minuut voordat voormalig Roda-spits Tomi Juric de ban brak (1-0). Tot grote schrik van de Australiërs kwam Thailand in de 82ste minuut op 1-1 via Pokklaw A-Nan. Vier minuten later zorgde Mathew Leckie toch nog voor de winnende goal: 2-1.

Rechtstreeks naar WK of play-offs?

Van Marwijk moet vanavond dus winnen om zeker te zijn van het WK. Bij een gelijkspel of een nederlaag tegen het al geplaatste Japan, is Saudi-Arabië veroordeeld tot het spelen van play-offs.

In de play-offs spelen de twee nummers drie van Azië eerst tegen elkaar. De winnaar treft daarna nog de nummer vier uit de kwalificatie van Noord- en Midden-Amerika.