NOS NieuwsAangepast

Lego gaat de organisatie verbouwen

Het is erg wennen als je jaar na jaar als bedrijf groeit met gemiddeld bijna 20 procent en je nu moet aankijken tegen krimp. Speelgoedfabrikant Lego ondervindt het laatste jaar stevige tegenwind. Er worden minder legoblokjes verkocht en de winst daalt.

De fabrikant gaat daarom snijden in de kosten en de organisatie. Voor 1400 werknemers is er straks geen plaats meer. Onlangs werd ook al het vertrek van topman Padda aangekondigd. Hij zat er pas acht maanden als opvolger van Jorgen Knudstorp, die het verlieslatende Lego wist om te toveren in een groeimachine en 's werelds grootste speelgoedfabrikant.

"We drukken op de reset-knop", zegt Knudstorp, die tegenwoordig president-commissaris is. Het bedrijf is te groot en te log geworden. "We hebben het bedrijf alsmaar complexer gemaakt en daardoor wordt verdere groei steeds moeilijker", stelt Knudstorp vast. "Het moet dus kleiner en minder complex, want we willen juist meer kinderen in de wereld bereiken."

De omzet van de speelgoedmaker daalde in de eerste zes maanden van dit jaar met vijf procent naar 14,9 miljard Deense kroon (2 miljard euro). De winst daalde met drie procent naar 3,4 miljard Deense kroon (456 miljoen euro).

In de Verenigde Staten en in delen van de Europese markt zakte de verkoop terug. Het zijn markten waar Lego al decennia actief is en die lijken verzadigd. In China daarentegen groeide de verkoop met dubbele cijfers. Onlangs werd daar een nieuwe fabriek neergezet, om de legoblokjes dichter bij de markt te kunnen produceren.

Met minder kosten en minder mensen - bij Lego werken wereldwijd 18.200 mensen - moet het tij gekeerd worden. En door meer te investeren in nieuwe producten en de marketing moeten meer kinderen aan meer legospeelgoed geholpen worden, denken ze bij Lego.

Het is nog niet bekend waar de ontslagen zullen vallen. Bij Lego Nederland werken ongeveer 20 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl