President Alijev en zijn vrouw
NOS NieuwsAangepast

Azerbeidzjaanse elite waste miljarden wit in Europa

De Azerbeidzjaanse elite heeft jarenlang elke dag zo'n drie miljoen dollar witgewassen in Europa, in totaal bijna drie miljard dollar. Dat gebeurde tussen 2012 en 2014 via een filiaal van een Deense bank in Estland. Het geld werd onder meer gebruikt om Europese politici om te kopen.

De witwaspraktijken - onder de naam 'de Azerbeidzjaanse wasmachine' - zijn aan het licht gekomen door lekken naar de Deense krant Berlingske en verder onderzoek door onder andere de Britse krant The Guardian. Daaruit bleek dat de Azerbeidzjanen vier bedrijven in het Verenigd Koninkrijk speciaal hadden opgericht om het geld door te sluizen.

Met het op deze manier witgewassen geld werden onder meer Europese politici omgekocht in ruil voor positieve verhalen over Azerbeidzjan. Een van hen, de Italiaan Luca Volonté, ontving meer dan twee miljoen dollar. In 2013 stemde hij in de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa tegen een rapport over de belabberde mensenrechtensituatie in Azerbeidzjan.

De Duitse oud-parlementariër Eduard Lintner richtte een lobbyclub op om de Duits-Azerbeidzjaanse betrekkingen te verbeteren en ontving daarvoor meer dan 800.000 euro. In 2013 was hij bij de presidentsverkiezingen in Azerbeidzjan. Hij zei bij terugkomst dat die "op Duits niveau" waren, terwijl officiële waarnemers tal van onregelmatigheden hadden geconstateerd.

Privéscholen

Een ander deel van het geld is gebruikt voor luxegoederen en onderwijs aan dure privéscholen. Een directe link met de kliek rond president Alijev is er niet gevonden in de gelekte gegevens, maar volgens The Guardian zijn de indirecte aanwijzingen overweldigend.

Danske Bank heeft toegegeven dat het niet goed heeft opgelet en heeft sinds de witwaspraktijken werden ontdekt de controle op verdachte transacties opgevoerd. Met een aantal klanten is de relatie beëindigd.

De financiële veiligheidsdienst van Estland ontdekte de verdachte Azerbeidzjaanse transacties in 2013 bij toeval tijdens een ander onderzoek. Volgens het hoofd van deze dienst wilde Azerbeidzjan niet meewerken aan het onderzoek naar de herkomst van het geld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl