De Al Fitrah-moskee in Utrecht
NOS NieuwsAangepast

'Moskeeën krijgen miljoenen uit Koeweit'

Achttien islamitische organisaties in Nederland hebben de afgelopen jaren ongeveer 10 miljoen euro ontvangen van Koeweitse liefdadigheidsinstellingen, meldt NRC. De krant baseert zich op een overzicht van buitenlandse donaties dat Koeweit heeft gedeeld met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Kamerfracties zijn over de donaties vertrouwelijk geïnformeerd.

Vorig jaar bleek al uit onderzoek van Nieuwsuur dat Buitenlandse Zaken beschikt over een lijst met islamitische instellingen die geld krijgen uit oliestaten als Saudi-Arabië.

Uit de lijst waar de NRC over schrijft blijkt volgens de krant onder meer dat de Koeweitse organisatie Revival of Islamic Heritage Society geld heeft gegeven aan de Utrechtse Al-Fitrah-moskee. Deze organisatie staat op de Amerikaanse terrorismelijst. Al-Fitrah zei vorig jaar nog tegen de gemeente Utrecht dat er geen financiële banden bestaan met Revival of Islamic Heritage Society.

Vorige week bepaalde de rechter dat Al-Fitrah zijn gebouw uit moet vanwege een huurachterstand.

Geldstromen

De Tweede Kamer is in juli geïnformeerd over de donaties uit Koeweit, die de periode tussen 2007 en 2015 beslaan. De geldstromen worden nu volgens NRC onderzocht door de opsporingsdiensten.

De krant schrijft verder dat er vanuit Koeweit mogelijk veel meer geld naar Nederland is gegaan. In het vertrouwelijke overzicht zouden alleen de giften staan vermeld die afkomstig zijn van liefdadigheidsinstellingen.

Het Koeweitse geld is niet alleen bestemd voor Nederlandse salafisten. Ook meer gematigde organisaties ontvangen geld, schrijft de NRC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl