CDA-leider Buma
NOS NieuwsAangepast

Buma: te weinig belang gehecht aan cultuur en identiteit

Er moet veel meer nadruk komen op het belang van de gemeenschap tegenover het individu. Dat zei CDA-leider Buma in de jaarlijkse HJ Schoo-lezing, in Amsterdam.

Volgens hem is er te veel absolute waarde toegekend aan begrippen als vrijheid en gelijkheid en is er te weinig belang gehecht aan cultuur, identiteit en omgangsvormen. Buma noemde Nederland "in zijn grondslag nog steeds een christelijk land".

Boze burgers

De CDA-voorman zei dat mensen vaak ten onrechte als "boze burgers" worden afgeschilderd, als afwijking van de norm. Volgens hem zou je boze burgers ook gewone Nederlanders kunnen noemen, die steeds tegen een muur oplopen.

Mensen die de opkomst van Wilders, de verkiezing van Trump, de brexit en de uitslag van het Oekraïne-referendum als "irrationele oprispingen" beschouwen, maken zich schuldig aan struisvogelgedrag, vindt Buma.

"De baan is vergeven aan een immigrant of een Oost-Europeaan, de opleiding voor de kinderen is te theoretisch geworden en de verruwing van de samenleving komt via de televisie en computer rechtstreeks in de huiskamer."

Traditie en cultuur

Volgens Buma moeten vrijheid en gelijkheid altijd worden ingebed in de traditie en cultuur waarin ze zijn ontwikkeld. De CDA-leider wees erop dat volgens onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau minder dan 40 procent van de Nederlanders vindt dat het met Nederland de goede kant op gaat.

Buma beschouwt het als de kracht van populistische politici dat zij "de pijn zien". Maar volgens hem geven ze geen fundamentele antwoorden en hebben ze geen samenhangende visie. "De vrijheid van meningsuiting is bij hen het hoogste recht, maar de koran moet worden verboden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl