NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Meer verdrinkingen ondanks matige zomer

Hollandse Hoogte

Ondanks het matige weer zijn afgelopen zomer meer mensen verdronken in open water dan gemiddeld. Volgens Reddingsbrigade Nederland zijn er vijftien mensen om het leven gekomen bij het zwemmen in open water, bijna twee keer zoveel als in andere zomers.

Bij de Reddingbrigade hebben ze nog geen duidelijke verklaring voor het grotere aantal slachtoffers. Een woordvoerder zegt dat het wisselende weer mogelijk een van de oorzaken is. Op de dagen dat het wel mooi was, kon de zee soms nog erg onstuimig zijn. Ook stond er vaak veel wind.

Daarnaast waren de getijdenstromingen door de wisselende weersomstandigheden sterker dan anders. De Reddingsbrigade vermoedt dat mensen soms de stroming van de zee onderschatten en hun eigen zwemkwaliteiten overschatten.

'Haal zwemdiploma's A, B en C'

Volgens een woordvoerder zijn er aanwijzingen dat mensen minder goed kunnen zwemmen. Door bezuinigingen doen scholen minder aan schoolzwemmen. De Reddingbrigade adviseert in ieder geval de zwemdiploma's A, B en C te halen.

Steeds vaker ook zijn verdrinkingsslachtoffers van buitenlandse afkomst. Hun zwemvaardigheid is over het algemeen minder goed. De Reddingsbrigade Nederland weet niet hoeveel van de vijftien slachtoffers een niet-Nederlandse achtergrond hadden, maar bij een aantal van hen was dat het geval.

Minder vaak in actie

De Reddingsbrigade is afgelopen zomer 3810 keer in actie gekomen, dat was, mede door het matige zomerweer, minder dan in vorige jaren. In 176 gevallen was er sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie. Daarnaast zijn er veel preventieve acties uitgevoerd op de stranden, bij recreatiegebieden en tijdens evenementen.

STER reclame