De Moslimbroederschap wil in Egypte zo snel mogelijk een politieke partij oprichten. Een vooraanstaand lid van de Moslimbroeders maakte dat bekend op de staatstelevisie.

De beweging was onder president Mubarak verboden, maar deed wel met onafhankelijke kandidaten mee aan verkiezingen.

Referendum

Het leger heeft beloofd dat er eerlijke verkiezingen komen in Egypte. Een commissie die een nieuwe grondwet onderzoekt, moet binnen tien dagen verslag uitbrengen, stelt de legerleiding. Daarna wordt er een referendum over gehouden.

In die commissie heeft de Broederschap een vertegenwoordiger. Dat is opmerkelijk, vindt oud-journalist en priester Jos Strengholt, die in Egypte woont. "In de commissie zitten rechters, juristen en een lid van de Broederschap. Andere oppositiepartijen worden er niet bij betrokken."

Islam

Het veranderen van de grondwet leidt tot veel discussie in Egypte. Een deel van de demonstranten eiste dat de Islam uit de grondwet werd geschrapt, maar de vraag is of het leger en de commissie zo ver willen gaan.

"Het lijkt een grote klus om dat voor elkaar te krijgen", zegt Strenghold. "Er staat nu in de grondwet dat de islamitische wetgeving de voornaamste bron is voor de wetgeving. Dat levert een voortdurende strijd op met mensen die het land liever zien seculariseren."

Het leger heeft Egyptenaren opgeroepen weer aan het werk te gaan. Zowel maandag als dinsdag werd er massaal gestaakt.

STER reclame