Rocco Morabito na zijn aanhouding EPA

'Cocaïnekoning van Milaan' gepakt in Uruguay

time icon Aangepast

Een van de meest gezochte criminelen van Italië, Rocco Morabito, is opgepakt in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo. Deze 'cocaïnekoning van Milaan' wist 23 jaar uit handen van de politie te blijven.

Morabito is een vooraanstaand lid van de 'Ndrangheta, de maffia uit Calabrië die heer en meester is bij de handel in cocaïne wereldwijd. Hij heeft meer dan tien jaar in de zuidelijke badplaats Punta del Este gewoond met een valse, Braziliaanse identiteit. Punta del Este is een populair vakantieoord in Uruguay. Morabito woonde daar onder de naam Francisco Capeletto.

Hij wordt ervan beschuldigd dat hij achter de smokkel zit van grote hoeveelheden cocaïne. Toen hij in 1994 in Italië werd ontmaskerd wist hij te ontkomen en vluchtte hij naar Brazilië, waar hij waarschijnlijk jaren heeft gewoond voordat hij naar Uruguay verkaste.

150 pasfoto's

Bij een huiszoeking in zijn villa vond de politie onder meer een vuurwapen, dertien mobiele telefoons en 150 pasfoto's van Morabito in verschillende vermommingen. Verder lagen er twaalf creditcards en een grote hoeveelheid contant geld.

"Er stond ook een enorm dikke Mercedes in de garage", vertelt correspondent Angelo van Schaik. "Je kan zeggen dat hij het wel naar zijn zin had, daar in Zuid-Amerika."

Volgens Morabito's advocaat heeft hij al die jaren "een normaal leven" geleid en was hij niet betrokken bij criminele activiteiten.

Morabito wordt naar verwachting snel uitgeleverd aan Italië, waar hij een celstraf van dertig jaar voor de boeg heeft.

STER Reclame