Jennifer Brady
NOS SportAangepast

Brady kan naam definitief vestigen tegen Plísková

Jennifer Brady was tot begin dit jaar een 'nobody' in de tenniswereld. Maar nadat ze eerder dit jaar al de vierde ronde op de Australian Open had weten te bereiken, heeft de 22-jarige Amerikaanse zich nu ook op de US Open onder de laatste zestien weten te scharen. Daarin wacht vanmiddag Karolína Plísková, de nummer één van de wereld.

Talent, dat had Brady altijd ten overvloede. Op achtjarige leeftijd sloot ze zich al aan bij de Evert Tennis Academy in Florida, opgericht door achttienvoudig grandslamwinnares Chris Evert. Ze kreeg gedurende haar tienerjaren complimenten bij de vleet, maar een echte doorbraak bleef uit.

Volwassen

De omslag kwam tijdens haar twee jaar op de Universiteit van Californië Los Angeles, beter bekend als UCLA. Brady was voor het eerst écht op haarzelf aangewezen, werd niet meer gepamperd. Ze bloeide op, werd in snel tempo volwassen en achtte in 2015 de tijd rijp om de sprong naar het profcircuit te maken.

Jennifer Brady

"Mijn UCLA-tijd was cruciaal voor mijn ontwikkeling", aldus Brady in gesprek met de krant LA Times. "Ik heb buiten de tennisbaan enorm veel geleerd, ook over mijzelf. Op de Evert Tennis Academy leefde ik elke dag volgens een strikt schema. Dat veranderde op de universiteit en dat is goed voor mij geweest. Ik pluk daar nu de vruchten van."

Opmars

In januari van dit jaar trad ze uit de anonimiteit door zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi van de Australian Open te plaatsen. Na zeges op onder anderen Heather Watson en de als veertiende geplaatste Jelena Vesnina werd Brady, gezegend met een harde service en vernietigende forehand, pas in de vierde ronde gestuit door veterane Mirjana Lucic-Baroni. Een plek bij de eerste honderd van de wereld en een flinke cheque waren haar beloning.

Dat ze geen eendagsvlieg is, bewijst Brady op de US Open. Haar verpletterende zege op Barbora Strycova, de nummer 23 van de plaatsingslijst, in de tweede ronde (6-1, 6-1) spreekt het meest tot de verbeelding.

Na de uitputtingsslag tegen Monica Niculescu (6-3, 4-6, 7-6) krijgt Brady nu Plísková tegenover zich. Met de steun van het chauvinistische Amerikaanse publiek lijkt dat duel de gelegenheid bij uitstek voor Brady om haar naam definitief te vestigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl