'Ingeburgerde migrant verrast door eis extra toetsen'
Migranten die eerder een staatsexamen hebben afgelegd om in te burgeren, blijken twee extra toetsen te moeten maken voor een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd, schrijft de Volkskrant. Vluchtelingen die al langer in Nederland wonen en studeren, trekken hierover aan de bel bij de stichting die migrantenstudenten steunt.
Zij zijn in verwarring gebracht door Duo, de dienst die voor de overheid de inburgering uitvoert en die op de website heeft staan dat het staatsexamen afdoende is. Duo blijkt niet op één lijn te zitten met de immigratiedienst IND.
Extra rechten, extra eisen
Om een verblijfsvergunning te krijgen, leggen de meeste asielzoekers een inburgeringsexamen af. Nieuwkomers die een hbo- of universitaire studie willen volgen, moeten het moeilijkere staatsexamen halen. Tot 2015 was dat voldoende voor een permanent verblijf, maar sindsdien wordt extra kennis vereist van de Nederlandse samenleving en de arbeidsmarkt.
De immigratiedienst IND staat op het standpunt dat iemand die vóór 2015 is ingeburgerd, en op een later tijdstip een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvraagt, aan de nieuwe regels moet voldoen. In de Volkskrant zegt een IND-medewerker dat verblijf voor onbepaalde tijd sterkere rechten geeft aan de migrant, dan een tijdelijke vergunning. "Dus is het niet gek dat daar extra eisen aan worden gesteld."
Een Iraanse student die in de krant aan het woord komt, botste met de IND over de eis van extra toetsen : "Ik zei dat het niet klopte, maar de IND verwees naar Duo en Duo weer naar de IND. Ik heb een week met iedereen aan de telefoon gehangen en nog was er geen duidelijkheid."