NOS Nieuws

Oud-uitgever Theo Sontrop overleden

Op Vlieland is de voormalige literaire uitgever en dichter Theo Sontrop op 86-jarige leeftijd overleden. Als baas van de Arbeiderspers was Sontrop in de jaren 70 en 80 een van de meest toonaangevende en markante figuren in de uitgeverswereld.

De geboren Haarlemmer was als student verbonden aan het Amsterdamse weekblad Propria Cures en belandde later in de uitgeverswereld. In 1972 werd hij directeur van de Arbeiderspers. De uitgeverij groeide onder hem en hoofdredacteur Martin Ros uit tot een van de belangrijkste literaire uitgeverijen van het land.

Sontrop haalde onder anderen de schrijvers Geerten Meijsing en F.B. Hotz bij de Arbeiderspers en was ook een drijvende kracht achter de veelgeroemde Privé-domeinreeks, met uitgaven van onder anderen Flaubert en Pessoa.

Lui

Sontrop publiceerde zelf ook een paar goed ontvangen dichtbundels, maar een veelschrijver was hij niet. Dat lag volgens hemzelf zowel aan zijn drukke uitgeverswerk als aan zijn "pure luiheid" als dichter.

Na zijn vertrek bij de Arbeiderspers, in 1991, ging Sontrop op Vlieland wonen. Hij leidde daar een teruggetrokken leven. Wel kreeg hij soms nog bezoek van schrijvers met wie hij bevriend was gebleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl