NOS WielrennenAangepast

Fraaie zege López, Kelderman verliest een plek

López wint tweede etappe, Kelderman zakt naar de vierde plaats

De Colombiaan Miguel Ángel López van Astana heeft op indrukwekkende wijze de vijftiende etappe in de Vuelta gewonnen. Wilco Kelderman werd derde, maar raakte zijn derde plaats in het algemeen klassement toch kwijt aan Ilnoer Zakarin, die tweede werd.

López kwam in de relatief korte (130 kilometer), maar zware bergetappe solo over de finish, nadat hij een aantal kopstukken een voor een van zich had afgeschud.

Hij opende op 25 kilometer van de meet, samen met Alberto Contador, de jacht op een ijzersterk kopgroepje met Stefan Kruijswijk, Adam Yates en Romain Bardet.

Yates ging alleen door op de slotklim en López en Contador haakten aan bij Kruijswijk en Bardet. López deed het meeste werk, versnelde op 6,5 kilometer, zag Kruijswijk eerst afhaken en daarna Contador en Bardet. Op 4 kilometer liet hij vervolgens Yates achter zich.

Chris Froome komt over de finish in de zware, vijftiende Vuelta-etappe

Zakarin passeert Kelderman

Voor Lotto-Jumbo-renner Kruijswijk zag het er lang rooskleurig uit. Hij en zijn mede-vluchters rondden de top van de enorm zware Sierra Nevada-col Alto de Hazallanes (met stukken tot 22 procent) twee minuten voor de groep met rodetruidrager Chris Froome.

Maar die groep had de pech dat Astana ineens gas gaf, ten behoeve van López, die eerder al de elfde rit had gewonnen. De Sky-ploeg van Froome liftte mee, net als Kelderman en de andere kopstukken.

Sky hield daarna het tempo als vanouds hoog, liet López begaan, maar hield wel Vincenzo Nibali, Contador, Kelderman en Esteban Chaves in de gaten. Dat Zakarin tijdwinst boekte deerde Froome niet, maar Kelderman wel.

De Rus passeerde de Nederlander in het klassement. Het verschil tussen beiden is 3 seconden.

Kelderman ligt niet wakker van tijdsverlies op Zakarin

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl