Wesley Sneijder treurt na de nederlaag tegen Bulgarije
NOS VoetbalAangepast

Geschiedenis tegen Bulgaren biedt Oranje weinig houvast

"Drie keer winnen en dan zijn we er. Denk ik", sprak Arjen Robben na de 4-0 afdroging tegen de Fransen donderdag. De hoop is nog voelbaar bij Oranje. Maar dat het WK heel ver weg is, dat is een ding dat zeker is.

Voordat er allemaal lastige rekensommen op los worden gelaten, moeten de spelers van het Nederlands elftal eerst maar eens zien af te rekenen met Bulgarije, morgenavond (18.00 uur) in Amsterdam.

Niet alleen op basis van de huidige vorm en staat van de selectie wordt dat een lastige opdracht, ook als je de recente resultaten tegen de Bulgaren bekijkt, kun je weinig anders concluderen dat Oranje flink aan de bak moet.

Exit Blind

De, in negatieve zin, meest in het oog springende ontmoeting is nog maar van kort geleden. Het was de ongelukkige wedstrijd van Matthijs de Ligt, die voor de leeuwen werd gegooid door toenmalig bondscoach Danny Blind.

De 2-0 nederlaag in Sofia eind maart zou ook de laatste wedstrijd zijn met Blind als eindverantwoordelijke van het Nederlands elftal.

WK-kwalificatie: Bulgarije-Nederland

Ook het onderlinge duel daarvoor ging verloren. In aanloop naar het EK 2012 oefende Oranje, toen vice-wereldkampioen, in Amsterdam tegen de Bulgaren.

Het op papier ijzersterke Nederland, gecoacht door Bert van Marwijk en met spelers als Mark van Bommel, Wesley Sneijder, Robin van Persie, Rafael van der Vaart, Klaas-Jan Huntelaar in de basis en Arjen Robben, Dirk Kuijt en Kevin Strootman als invallers, ging in blessuretijd met 2-1 onderuit.

  • ANP
    Het Nederlands elftal in 2012 voor het oefenduel met de Bulgaren
  • ANP
    Mark van Bommel en John Heitinga balen na de late tegentreffer van de Bulgaren in 2012

Van de in totaal elf voorgaande ontmoetingen wist Oranje er maar vier te winnen. Twee wedstrijden eindigden in een gelijkspel en vijf keer was er winst voor de Bulgaren.

Winst in 1974

Om positief te eindigen: misschien wel de mooiste zege van Oranje was ook een belangrijke. Op het WK van 1974 won het elftal van Johan Cruijff in de groepsfase met 4-1, dankzij een aantal fraaie goals.

Nederland-Bulgarije op het WK van 1974

Het duel van Oranje met Bulgarije is morgenavond te zien op NPO 1 en NOS.nl. De wedstrijd wordt ook rechtstreeks uitgezonden in NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl