NOS

Instagrammer Brigitte Minks schrok zich een ongeluk toen ze gisteren een beveiligings-sms kreeg van Instagram. "Ik werd eraf geknald en zag ineens dat al mijn foto's weg waren. Langzaam kwam alles terug, maar ik schrok me rot."

Minks is een van de miljoenen gedupeerden van de Instagram-hack van afgelopen week. Door de hack kun je voor 10 dollar de telefoonnummers en mailadressen van populaire Instagrammers kopen.

Minks, die inmiddels meer dan 36.000 volgers heeft, merkte dat ze niet de enige was. "Ik zag dat het bij meerdere mensen gebeurde. Internationale, maar ook Nederlandse bloggers met zowel 100 als 30.000 volgers. Alle soorten en maten."

Minks begon ruim een jaar geleden met het delen van haar reisfoto's. Haar foto's sloegen aan en al snel rolde ze in het Instagram-wereldje. Inmiddels heeft ze tienduizenden volgers. "Een uit de hand gelopen hobby", zegt Minks.

De fout in het systeem kan dan volgens Instagram zijn opgelost, voor de Instagrammer zijn de problemen nog niet voorbij. "Het is een raar verhaal, ik ben automatisch geblokkeerd. Ik kan wel liken, alleen mijn hashtags werken niet meer."

Hoewel ze veel volgers heeft, is ze niet bang dat haar gegevens worden gekocht. "Wat kunnen ze ermee? Ik ben geen bekende Nederlander, mensen gaan vast geen tientje betalen voor mijn gegevens."

Extra beveiliging

Minks heeft haar wachtwoord veranderd en een melding van de hack gemaakt via de Instagram-app. "Het is lastig om contact met Instagram te krijgen. Het enige wat ik kon doen is een probleem rapporteren."

Ook waarschuwt ze haar volgers om de tweestapsverificatie-functie in Instagram aan te zetten. Met deze functie kan je niet meer inloggen met alleen maar je gebruikersnaam en wachtwoord, maar heb je ook een unieke code nodig die naar je telefoonnummer wordt gestuurd.

Instagram

STER reclame